«Συναγερμός» αφερεγγυότητας των οφειλετών

«Συναγερμός» αφερεγγυότητας των οφειλετών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:43 Δημιουργία 02/04/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τέλη Ιουνίου η ενεργοποίηση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης - Πως θα λειτουργεί - Το εγχείρημα έχει περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και έχει ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα

Στο τέλος του Ιουνίου αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονικός μηχανισμός, που εισάγεται για πρώτη φορά στη χώρα, και θα προειδοποιεί εγκαίρως τους οφειλέτες για την ενδεχόμενη αφερεγγυότητά τους, ενώ θα βοηθά και στην αποτροπή μιας πτώχευσης.

Ο μηχανισμός θα εποπτεύεται από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και οι οφειλέτες θα κατατάσσονται, μέσω αυτού, σε τρία επίπεδα κινδύνου αφερεγγυότητας: χαμηλό, μέτριο και υψηλό.

Για την ενεργοποίησή του, θα χρειάζεται αίτηση τού ενδιαφερόμενου με την οποία θα παρέχεται η άδεια προς την εποπτεύουσα αρχή για τη λήψη και επεξεργασία κάθε στοιχείου που αφορά στο περιεχόμενο της αίτησής του και τον κίνδυνο αφερεγγυότητάς του. Όταν η όλη διαδικασία καταλήξει στην κατάταξη ενός οφειλέτη σχετικά με το επίπεδο κινδύνου, θα ακολουθεί το επόμενο βήμα, ανάλογα με την επικινδυνότητα.

Συγκεκριμένα:

Τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών ή στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Δανειοληπτών με βάση τη μόνιμη κατοικία τους. Τα Κέντρα ή τα Γραφεία, κατά περίπτωση, θα αποκτούν πρόσβαση (ύστερα από εξουσιοδότηση του οφειλέτη) στον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μηχανισμό, με σκοπό να του παράσχουν, χωρίς επιβάρυνση τού οφειλέτη:

1.Ενημέρωση για το νομικό πλαίσιο και τους όρους των συμβάσεων που έχει συνάψει, αλλά και γενικότερα τις συμφωνίες ρύθμισης οφειλών, καθώς και για τα σχετικά δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του,

2.Συνδρομή για την κατανόηση του όρων ρύθμισης οφειλών που ενδεχομένως του προτείνονται (λαμβανομένων υπόψη των δυνατοτήτων του για αποπληρωμή και των αντίστοιχων για κατανόηση),

3.Συνδρομή στην κατάρτιση οικογενειακού προϋπολογισμού με πρώτιστο σκοπό την τήρηση των ρυθμίσεων αποπληρωμής των οφειλών του,

4.Συμβουλευτικές υπηρεσίες σχετικά με την οικονομική διαχείριση του νοικοκυριού του.

Τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα απευθύνονται στο οικείο Επαγγελματικό Επιμελητήριο ή Επαγγελματικό Σύλλογο ή Ινστιτούτο Θεσμικών Κοινωνικών Εταίρων, προκειμένου να λάβουν δωρεάν συμβουλευτική (και όχι μόνον) υποστήριξη, με σκοπό να αποσοβηθεί ο υφιστάμενος κίνδυνος πτώχευσης. Ειδικότερα, θα παρέχονται υπηρεσίες συμβούλου επιχειρήσεων, οι οποίες θα στοχεύουν στην επιχειρηματική υποστήριξη, στην καθοδήγηση, στην εμψύχωση και στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής σκέψης και κουλτούρας του ενδιαφερόμενου.

Σημειώνεται ότι το όλο εγχείρημα έχει περιληφθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και έχει ήδη δρομολογηθεί στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού κώδικα. Με κεντρική στόχευση, την πρόληψη διαδικασιών αφερεγγυότητας, την επιτάχυνση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης χρέους, καθώς και τη μείωση των περιπτώσεων που καταλήγουν στις δικαστικές αίθουσες.

Αν σου άρεσε κάνε