«Κουρεμένα» ενοίκια: Από «κόσκινο» οι αποζημιώσεις χωρίς «Δήλωση Covid»

«Κουρεμένα» ενοίκια: Από «κόσκινο» οι αποζημιώσεις χωρίς «Δήλωση Covid»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:54 Δημιουργία 30/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Οι διασταυρώσεις θα είναι εκτεταμένες - Αν δεν δικαιούνται τις αποζημιώσεις, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα - «Κουρεμένα» ενοίκια έως 100% και τον Απρίλιο

«Φύλλο και φτερό» αναμένεται να κάνουν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ τα στοιχεία των ιδιοκτητών ακινήτων που θα πάρουν αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Μαρτίου χωρίς την υποβολή «Δήλωσης Covid».

Οι διασταυρώσεις θα είναι εκτεταμένες και στην περίπτωση που δεν δικαιούνται τις αποζημιώσεις, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Άλλωστε, προς τούτο προϊδέασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κάνοντας λόγο για πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως. Σημειώνεται ότι, στις νέες αιτήσεις η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet διενεργεί αυτομάτως, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ήδη στην εφαρμογή, ειδικούς ελέγχους αξιοπιστίας των αναγραφόμενων στις δηλώσεις. Όμως, για τις αποζημιώσεις του Μαρτίου, για τις οποίες δεν θα υποβληθούν «Δηλώσεις Covid», θα πραγματοποιηθούν εκ των υστέρων διασταυρώσεις.

Η μη υποβολή «Δήλωσης Covid» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ δρομολογήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών ως ένα μέτρο για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών και να επιταχυνθούν οι πληρωμές. Έτσι, μπορεί να καταστεί εφικτό να καταβληθεί διπλή αποζημίωση στα μέσα Απριλίου για τα ενοίκια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Παράλληλα, με την αγορά να παραμένει σε lockdown, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να παρατείνει και για τον Απρίλιο το μέτρο των «κουρεμένων» έως 100% ενοικίων. Αυτοί που θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον επόμενο μήνα, είναι οι επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.), οι επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού, οι επιχειρήσεις του τουρισμού (όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία), οι υπηρεσίες μεταφορών (που μπορεί μεν να λειτουργούν, αλλά έχουν τρωθεί ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα) και το λιανεμπόριο. Ενώ, μειωμένο ενοίκιο κατά 40% θα ισχύει για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων- φυσικά πρόσωπα που δεν θα εισπράξουν ενοίκιο τον Απρίλιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου, ενώ τα νομικά πρόσωπα για το 60% του μισθώματος. Όσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40%, θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας που έχουν υποστεί. Παράλληλα, θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 19 Απριλίου η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθωθούν τυχόν λάθη ή παραλείψεις.

Εξάλλου, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική διάταξη για την παράταση του χρόνου λήξης των ιδιωτικών μισθώσεων. Το μέτρο αφορά στις περίπου 210.000 επιχειρήσεις που ήταν κλειστές κατά τα δύο lockdown και ουσιαστικά το υπουργείο σκοπεύει έτσι να αναπληρώσει το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ήταν σε αναστολή λειτουργίας.

Αν σου άρεσε κάνε