«Γέφυρα 2»: Ποιοι θα πάρουν τις πρώτες κρατικές επιδοτήσεις στις 31 Μαϊου

«Γέφυρα 2»: Ποιοι θα πάρουν τις πρώτες κρατικές επιδοτήσεις στις 31 Μαϊου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:42 Δημιουργία 27/03/21, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Θα περιλαμβάνεται αναδρομικά και η δόση δανείου του Απριλίου - Στη Βουλή το ν/σ τις επόμενες ημέρες - Η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% της δόσης και θα μειώνεται έως και το 70% στο 8μηνο

Την 31η Μαΐου αναμένεται να καταβληθούν οι πρώτες κρατικές επιδοτήσεις από το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» σε ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με επιχειρηματικό δάνειο που είναι εξυπηρετούμενο, ενώ θα περιλαμβάνεται αναδρομικά και η δόση δανείου του Απριλίου.

Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται, με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και θα αναφέρει αναλυτικά το ύψος της συνεισφοράς του Δημοσίου, τα ανώτατα ποσά που δικαιούνται οι επιλέξιμοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις και το χρονικό διάστημα καταβολής της κρατικής επιδότησης, που θα διαρκεί συνολικά 8 μήνες. Θα προβλέπει πως το συνολικό ποσό της δημόσιας συνεισφοράς σε κάθε επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ, προ φόρων ή άλλων επιβαρύνσεων, συνυπολογιζόμενων όλων των ενισχύσεων στο πλαίσιο των εκτάκτων μέτρων στήριξης λόγω πανδημίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, από το πρόγραμμα θα επωφεληθούν περισσότεροι από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και το 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου. Για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%. Στο πρόγραμμα σχεδιάζεται να ενταχθούν και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, για τα οποία η επιδότηση θα ξεκινά από το 70% και θα μειώνεται στο 50%. Οι λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών θα εξειδικευθούν τις προσεχείς ημέρες.

Προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα είναι να έχουν αποδεδειγμένα παρουσιάσει μείωση τζίρου ίση ή μεγαλύτερη του 20% και να έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Στις επιλέξιμες προς επιδότηση κατηγορίες εντάσσονται επίσης επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων και έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση ή έχουν ενταχθεί σε άλλα μέτρα στήριξης, καθώς και όσοι έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, ή έχουν εργαζομένους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί στο πλαίσιο προσωρινών μέτρων στήριξης και έχουν επιστραφεί πριν την 31η Δεκεμβρίου εφέτος, δεν θα λαμβάνονται υπόψη προκειμένου να προσδιοριστεί κατά πόσον υπάρχει υπέρβαση του ανώτατου ορίου του 1,8 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι, οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να έχουν περισσότερη ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο του προγράμματος και κατά πόσο είναι δικαιούχοι, μπορούν να απευθυνθούν, μετά την ψήφιση του νόμου, στα 50 Κέντρα και Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους που λειτουργούν πανελλαδικά, κατόπιν ραντεβού στο τηλέφωνο 213.212.5730.

Αν σου άρεσε κάνε