Λιανεμπόριο: Μεικτά σινιάλα για τους τζίρους των επιχειρήσεων

Λιανεμπόριο: Μεικτά σινιάλα για τους τζίρους των επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:56 Δημιουργία 23/03/21, 12:51
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τελείως αντίθετους δρόμους όσον αφορά στους τζίρους, τράβηξαν και τον Ιανουάριο φέτος οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της χώρας.

Από τη μια πλευρά είναι οι επιχειρήσεις που πωλούν μέσω διαδικτύου ή με αλληλογραφία όπου καταγράφηκε αύξηση του τζίρου κατά 40,3%, το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα (αύξηση 32,6%), τα φαρμακεία (αύξηση 9,4%) και τα μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό (αύξηση 7,2%).

Σημειώνεται ότι, το λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, περιλαμβάνει δραστηριότητες λιανικού εμπορίου από επιχειρήσεις που πωλούν μέσω ταχυδρομικών παραγγελιών ή μέσω διαδικτύου (Internet) με την εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών και τα πωλούμενα προϊόντα μπορούν είτε να φορτωθούν άμεσα από το διαδίκτυο (Internet) είτε να παραδοθούν κανονικά στον πελάτη.

Στον αντίποδα, τη «νύφη» πλήρωσαν κυρίως, το λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (μείωση τζίρου 82,5%), το εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών (μείωση 40,7%), το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (πτώση τζίρου 36,7%) και το εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα (μείωση 36,4%).

Συνολικά, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον Ιανουάριο 2020 καταγράφηκε μείωση 5,6% (από 2,3 δισ. ευρώ σε 2,2 δισ. ευρώ) στον τζίρο των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου της χώρας με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση.

Αν σου άρεσε κάνε