«Κλειδώνει» το «κούρεμα» των e-αποδείξεων

«Κλειδώνει» το «κούρεμα» των e-αποδείξεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:33 Δημιουργία 23/03/21, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ποια είναι τα βασικά σενάρια που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τις προσωρινές αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων- «Κλειδί» τα στοιχεία ΙΟΒΕ και ΤτΕ - Πριν τις φορολογικές δηλώσεις οι σχετικές αποφάσεις

Το «πράσινο φως» για το «κούρεμα» των e-αποδείξεων για τα εισοδήματα του περασμένου έτους, φέρεται να δίνει στο οικονομικό επιτελείο η πτώση κατά 35,5% της μέσης αξίας συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» το 9μηνο πέρυσι.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, εν μέσω της πανδημίας η συχνότητα των ψηφιακών πληρωμών αυξήθηκε μεν, αλλά με συναλλαγές χαμηλότερης αξίας. Με αποτέλεσμα, η μέση αξία συναλλαγής να έχει μειωθεί στα σχεδόν 2/3 των προηγούμενων ετών. Ακόμη δε και τους μήνες που ήταν ανοικτή η οικονομία, όπως τον Ιούνιο- Αύγουστο, οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» ήταν περιορισμένες κατά περίπου 25%.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αλλά και με τα στοιχεία ηλεκτρονικών πληρωμών που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τις προσωρινές αλλαγές στο μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων, ώστε να μην χρεωθούν με επιπλέον φόρο εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως τις επόμενες εβδομάδες, προτού ανοίξει το σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Δύο είναι τα βασικά σενάρια:

-Να περιοριστεί το όριο 30% επί του εισοδήματος των ηλεκτρονικών αποδείξεων στο 20% ή ακόμα χαμηλότερα. Έτσι, θα μειωθεί σημαντικά η απαιτούμενη αξία των αγορών αγαθών και υπηρεσιών που θα πρέπει να δηλωθεί στον αντίστοιχο κωδικό του Ε1.

-Να μην ισχύσει το πέναλτι 22% που επιβάλλεται για το ποσό των αποδείξεων που λείπουν.

Υπό εξέταση από το οικονομικό επιτελείο είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, και η πρόταση στη μελέτη για τη λήψη περαιτέρω μέτρων πολιτικής που θα ενθαρρύνουν τη διείσδυση Ηλεκτρονικών Μέσων Πληρωμής (ΗΜΠ) σε κλάδους μέτριου και υψηλού ρίσκου φοροδιαφυγής και σε περιοχές με χαμηλή χρήση. Ενδεικτικά προτείνονται:

-η επιστροφή στον καταναλωτή ενός ποσοστού επί της αξίας αγοράς μέσω ΗΜΠ σε στοχευμένες συναλλαγές με μέτριο ρίσκο φοροδιαφυγής,

-η στόχευση της λοταρίας αποκλειστικά σε συναλλαγές σε κλάδους με υψηλό ρίσκο φοροδιαφυγής,

-η εισαγωγή διακριτής λοταρίας,

-η επιστροφή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες που επιτυγχάνουν στόχους διείσδυσης ΗΜΠ για τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους.

Πάντως, τέτοιες συζητήσεις έχουν γίνει και παλαιότερα, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν οι ανάλογες κινήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε