Ποια μέτρα στήριξης βρίσκονται στο «τραπέζι» για τον Απρίλιο

Ποια μέτρα στήριξης βρίσκονται στο «τραπέζι» για τον Απρίλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:31 Δημιουργία 23/03/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Το βασικό σχέδιο είναι να επαναληφθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται

Με το λιανεμπόριο και την εστίαση να συνεχίζουν να μετρούν τις «πληγές» τους, και τον Μάρτιο να είναι- όπως όλα δείχνουν- ένας ακόμη χαμένος μήνας, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν διάφορα πλάνα για τα μέτρα στήριξης του Απριλίου.

Το βασικό σχέδιο είναι να επαναληφθούν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας για όσο διάστημα οι εργαζόμενοι δεν απασχολούνται. Π.χ. στην περίπτωση που το λιανεμπόριο επαναλειτουργήσει στις αρχές Απριλίου, οι εργαζόμενοι θα λάβουν αναλογία της αποζημίωσης του ειδικού σκοπού για μία εβδομάδα, ενώ το υπόλοιπο μέρος της μισθοδοσίας θα κληθεί να καταβάλει ο εργοδότης.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η διατήρηση του μέτρου των «κουρεμένων» έως 100% ενοικίων και τον Απρίλιο, ενδεχομένως και τον Μάιο, αλλά για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά κλειστές. Ενώ, απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του ενοικίου εξετάζεται εάν θα ισχύσει και τον Απρίλιο για τις επιχειρήσεις που θα εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά από την πανδημία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ίδια απαλλαγή θα ισχύει και για τα ενοίκια κύριας κατοικίας των εργαζομένων οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων, καθώς επίσης και για τα ενοίκια φοιτητικής στέγης των παιδιών τους.

Την ίδια ώρα, λιανεμπόριο, εστίαση και τουρισμός αναμένουν αφ’ ενός την υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση του μέτρου επιδότησης των πάγιων δαπανών (με τις προσδοκίες να έχουν πλέον περιοριστεί) και αφ’ ετέρου την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» που θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ αφού θα ενισχυθεί με τα αδιάθετα ποσά της «επιστρεπτέας προκαταβολής 6». Εν αναμονή βρίσκονται και για τις αποφάσεις που αφορούν στις επιταγές του τριμήνου Μαρτίου- Μαΐου, καθώς και στις ασφαλιστικές εισφορές των ίδιων των εμπόρων.

Χαρακτηριστικό του πλήγματος που έχει υποστεί το λιανεμπόριο, είναι ότι υπολογίζεται πως οι απώλειες τζίρου στην περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ έως το τέλος Φεβρουαρίου. Εάν και ο Μάρτιος μείνει «κλειστός», οι συνολικές απώλειες θα είναι τουλάχιστον διπλάσιες και μάλιστα χωρίς να συνυπολογιστούν οι απώλειες από το αδιάθετο stock των εμπορευμάτων.

Αλυσιδωτές είναι οι επιπτώσεις σε όλη την παραγωγή. Η βιομηχανία ενδυμάτων είχε απώλειες τζίρου 34,6% τον Ιανουάριο και η βιομηχανία δερμάτινων ειδών έφτασε στο 39,1%, ενώ ταυτόχρονα οι βιομηχανίες δέρματος και δερμάτινων ειδών κατέγραψαν πτώση 71,3% στις πωλήσεις τους εκτός συνόρων. Εξάλλου, λόγω του black out σε εστίαση και τουρισμό, η ποτοποιία κατέγραψε πτώση τζίρου 11% και η βιομηχανία τροφίμων απώλειες 2%.

Εξ αυτού και μόνον του λόγου (χωρίς να συνυπολογιστούν οι μεταθέσεις χρονικά των φορολογικών υποχρεώσεων) στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν πως μπορεί μεν να «σώθηκε» ο Φεβρουάριος (λόγω των τελών κυκλοφορίας), ωστόσο έρχονται δύο πολύ δύσκολοι μήνες για τον προϋπολογισμό. Περιορίζοντας έτι περαιτέρω το ύψος των παρεμβάσεων.

Αν σου άρεσε κάνε