Ο «οδικός χάρτης» μείωσης φόρων και εισφορών μετά τον «κάβο» της πανδημίας

Ο «οδικός χάρτης» μείωσης φόρων και εισφορών μετά τον «κάβο» της πανδημίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:03 Δημιουργία 22/03/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Κεντρικός στόχος είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως το 2023, σε συνδυασμό με μείωση του ανώτατου πλαφόν και η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Τον «οδικό χάρτη» της μείωσης φόρων και εισφορών μετά το τέλος της πανδημίας άρχισαν να επεξεργάζονται στο οικονομικό επιτελείο, ενόψει της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Κεντρικός στόχος είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το αργότερο έως το 2023, σε συνδυασμό με μείωση του ανώτατου πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών, και η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Ταυτόχρονα, θα δρομολογηθούν η μείωση ή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% και η καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24%.

Φέτος, όπως έχει προαναγγελθεί, αναμένεται να υπάρξουν ελαφρύνσεις για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, όπως η αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης, οι αλλαγές στις e-αποδείξεις, η στοχευμένη μείωση της προκαταβολής φόρου, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις της εστίασης που έχουν μείνει κλειστές για πολλούς μήνες, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν ακόμη εάν θα μπορέσουν να προχωρήσουν από φέτος στη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, με την οριστική απόφαση να αναμένεται να ληφθεί σε περίπου έναν μήνα.

Το σχέδιο, με τα σημερινά δεδομένα, καθώς μπορεί να υπάρξει αλλαγή προτεραιοτήτων, προβλέπει:

Το 2022

-Αναστολή εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, και τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα.

-Διατήρηση της μείωσης των εισφορών κατά τρεις μονάδες. Επίσης, προβλέπεται μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης.

-Εάν δεν μειωθεί εφέτος ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%, η μείωση θα μετατεθεί για το 2022

-Πηγές του οικονομικού επιτελείου, δεν αποκλείουν κάποια από τις ρυθμίσεις που προγραμματίζονται για το 2023 να συμπεριληφθεί ως προσωρινό μέτρο στις ελαφρύνσεις του συγκεκριμένου έτους, με την πρώτη φάση μείωσης του τέλους επιτηδεύματος να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Το 2023

-Πλήρης κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για τον δημόσιο τομέα και τους συνταξιούχους.

-Περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,60 ποσοστιαίες μονάδες.

-Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος.

-Μείωση του εταιρικού συντελεστή φορολογίας στο 20%, από 24% σήμερα.

Το 2024

-Ολοκλήρωση της διαδικασίας κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, με τη δεύτερη φάση μείωσης κατά 50%.

-Καθιέρωση δύο βασικών συντελεστών ΦΠΑ 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6%.

Αν σου άρεσε κάνε