Έρχεται «Επιστρεπτέα 8» για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων

Έρχεται «Επιστρεπτέα 8» για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:03 Δημιουργία 20/03/21, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Θα διατεθούν περί τα 400- 500 εκατ., με το 50% του κρατικού δανείου να μην επιστρέφεται, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί ο αριθμός των εργαζομένων πιθανότατα έως το τέλος Σεπτεμβρίου

Έναν ακόμη κύκλο «επιστρεπτέας προκαταβολής», τον 8ο κατά σειρά, σχεδιάζει να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών, για να στηρίξει αυτήν τη φορά τη διαδικασία επανεκκίνησης των επιχειρήσεων.

Υπό εξέταση είναι ακόμη, εάν η νέα «επιστρεπτέα προκαταβολή» θα καλύπτει την πτώση του τζίρου τον Απρίλιο, ή θα έχει διμηνιαία διάρκεια για να συμπεριλάβει τις απώλειες του Μαΐου. Στην πρώτη περίπτωση, θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του Μαΐου, ενώ στην περίπτωση διάρκειας δύο μηνών θα μετατεθεί για τον Ιούνιο. Αν και, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, αυξημένες πιθανότητες αυτήν τη στιγμή συγκεντρώνει το ενδεχόμενο να υπολογίζονται μόνο οι απώλειες του Απριλίου, η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το πότε θα αρχίσουν να «αποσωληνώνονται» οι επιχειρήσεις.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι θα διατεθούν περί τα 400- 500 εκατ. ευρώ, με το 50% του κρατικού δανείου να μην επιστρέφεται, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί ο αριθμός των εργαζομένων πιθανότατα έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Το υπόλοιπο 50% θα μπορεί να επιστραφεί σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.

Παράλληλα, στις αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Το βασικό κριτήριο για τον καθορισμό των δικαιούχων θα είναι η πτώση του τζίρου το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2021, με περίοδο αναφοράς το α’ τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρξει μια προσαρμογή, δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του Μαρτίου πέρυσι τέθηκε σε ισχύ το πρώτο lockdown. Μία σκέψη είναι να υπολογιστεί μόνον ο τζίρος του α’ διμήνου, ή εναλλακτικά να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιλέξουν τους μήνες που τις εξυπηρετούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές θα αυξηθεί στις 8.000 ευρώ από 4.000 ευρώ στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 6», ενώ το κατώτατο όριο χρηματοδότησης θα είναι τα 1.000 ευρώ.

Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

-Να παρουσιάζουν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την περίοδο Ιανουάριος- Μάρτιος 2021, σε σχέση με την περίοδο αναφοράς.

-Να έχουν ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 600 ευρώ (που αντιστοιχεί σε 3 μήνες)

-Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, θα πρέπει να μην έχουν αύξηση τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019. Ο συγκεκριμένος όρος, που εισήχθη για πρώτη φορά στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 6», κρίνεται αναγκαίος προκειμένου να διανεμηθούν οι πόροι στοχευμένα σε όσους πλήττονται περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια. Για τις κλειστές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τα καταστήματα OΠΑΠ και τις σχολές οδηγών, δεν θα υπάρχει σύγκριση του τζίρου το 2020 με αυτόν του 2019.

Αν σου άρεσε κάνε