Ειδικές ρυθμίσεις για παραθαλάσσιες τουριστικές μονάδες - Τι προβλέπει τροπολογία ΥΠΟΙΚ

Ειδικές ρυθμίσεις για παραθαλάσσιες τουριστικές μονάδες - Τι προβλέπει τροπολογία ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 20:45 Δημιουργία 19/03/21, 20:27
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε ειδικές ρυθμίσεις για παραθαλάσσιες τουριστικές μονάδες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή.

Κατ' αρχάς, διατηρείται σε ισχύ η ρύθμιση που ίσχυσε πέρυσι ως απόρροια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης λόγω της παρατεταμένης πανδημίας και έπληξε ιδίως τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις που ασκούν συναφείς δραστηριότητες.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας θα δοθεί και φέτος και αυστηρώς έως τις 31/10/2021, όχι μόνο σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος- όπως ήδη προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία- αλλά και σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια, για λόγους αμιγώς οικονομικής ενίσχυσης των τουριστικών αυτών επιχειρήσεων. Ισχύουν οι περιορισμοί που ισχύουν για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, αποκλειστικά για το τρέχον έτος θεσπίζεται αύξηση του ποσοστού υπέρ των ΟΤΑ επί του ανταλλάγματος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας από 60% σε 70% με παράλληλη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου από 40% σε 30%. Ορίζεται, επίσης, ότι το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος, ειδικά για το 2021, θα ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί του αρχικώς υπολογισθέντος ανταλλάγματος.

Με άλλη διάταξη, δίδεται χρονική παράταση κατά ένα χρόνο, ώστε για προσχώσεις και τεχνικά έργα προστασίας από τη θαλάσσια διάβρωση και έργα που εξυπηρετούν σκοπούς κοινωφελείς ή προστασίας του περιβάλλοντος, ναυταθλητικούς, ερευνητικούς, ύδρευσης, αποχέτευσης, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς κ.λπ., τα οποία κατασκευάστηκαν έως τις 28/7/2011 στον αιγιαλό, την παραλία, την όχθη, την παρόχθια ζώνη, το υδάτινο στοιχείο, τον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού χωρίς απόφαση παραχώρησης της χρήσης, να μπορεί να υποβληθεί πλήρης αίτηση, προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν παραχώρηση χρήσης με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου οργάνου του υπουργείου Οικονομικών.

Αν σου άρεσε κάνε