Προϋπολογισμός: Υπέρβαση εσόδων τον Φεβρουάριο, «καμπανάκι» για τον Μάρτιο

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση εσόδων τον Φεβρουάριο, «καμπανάκι» για τον Μάρτιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:35 Δημιουργία 17/03/21, 13:05
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Ζεστό» και «κρύο» για τον προϋπολογισμό, καθώς τον Φεβρουάριο τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 428 εκατ. ευρώ ή 12% έναντι του στόχου στην εισηγητική έκθεση.

Υπέρβαση, που οφείλεται κυρίως στην παράταση είσπραξης των τελών κυκλοφορίας και στο προσωρινό άνοιγμα της οικονομίας τον Ιανουάριο και την έστω περιορισμένη λειτουργία του λιανεμπορίου με click away την εορταστική περίοδο. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, «τα αποτελέσματα του lockdown που ακολούθησε επιδρούν δυσμενώς ήδη στα έσοδα του Μαρτίου και θα συνεχίσουν με βεβαιότητα να έχουν αρνητική επίπτωση στην επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού στους επόμενους δύο μήνες».

Με βάση επίσης τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το α’ δίμηνο εφέτος καταγράφηκε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 1,503 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 2,737 δισ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 831 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2020. Αυτό είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού της αύξησης των εσόδων τον Φεβρουάριο και των δαπανών που διαμορφώθηκαν σε αισθητά χαμηλότερο ύψος σε σχέση με τον στόχο.

Παράλληλα, η προσωρινή εικόνα των κυριότερων πληρωμών των μέτρων κατά της πανδημίας για την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, έχει ως εξής:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του (μισθωτών) ύψους 725 εκατ. ευρώ, η οποία πληρώθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) η επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους 262 εκατ. ευρώ από την κατηγορία των μεταβιβάσεων και 967 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ,

γ) η κρατική αποζημίωση εκμισθωτών ύψους 41 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένων μισθωμάτων που λαμβάνουν,

δ) η επιχορήγηση προς τον ΟΠΕΚΑ ύψους 70 εκατ. ευρώ, για την αποπληρωμή δανείων πληγέντων από την πανδημία και

ε) η επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 45 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Αν σου άρεσε κάνε