Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Ποια έργα «κλείδωσαν»

Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης: Ποια έργα «κλείδωσαν»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:13 Δημιουργία 16/03/21, 07:50
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Έναν τόμο άνω των 1.000 σελίδων, στον οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα μέτρα, οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να έχουν στα χέρια τους έως το τέλος του Απριλίου οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα βασικά σημεία του Σχεδίου θα παρουσιάσει σήμερα στο Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και, μετά την υποβολή του, η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μηνών για την έγκρισή του και το Συμβούλιο άλλον ένα μήνα. Επομένως, εάν το σχέδιο κατατεθεί εντός του Απριλίου, η έγκρισή του θα ολοκληρωθεί προς το τέλος Ιουλίου.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει σχεδόν καταλήξει στον προσδιορισμό τα επιλέξιμων προγραμμάτων και έργων για επιχορηγήσεις ύψους 17 δισ. ευρώ (το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί από τα 13 δισ. ευρώ μέσω δανείων). Με δεδομένο ότι πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις πρέπει να υπερτερούν έναντι των «κλασσικών» έργων, η Κομισιόν έχει ήδη απορρίψει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ένταξη στο Σχέδιο των οδικών αξόνων- με τη συζήτηση για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης να συνεχίζεται- τα έργα που αφορούν στα δίκτυα του φυσικού αερίου και τις επεκτάσεις των σιδηροδρόμων, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την ενίσχυση του λογαριασμού χρηματοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, τα έργα που φέρεται να έχουν οριστικοποιηθεί είναι:

-Νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

-Πρόγραμμα κατάρτισης, ύψους 300 εκατ. ευρώ για όλο το έτος, για ανέργους αλλά και εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή.

-Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών, όπως η διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας.

-Υπογειοποίηση καλωδίων ηλεκτροδότησης. Το έργο πήρε προτεραιότητα μετά τα σοβαρά προβλήματα στην Αττική από τη «Μήδεια».

-Αγορά ταμειακών μηχανών νέας τεχνολογίας που θα συνδέονται on line με τις Φορολογικές Αρχές.

-Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που συνιστούν το πρώτο και πιο σημαντικό επίπεδο του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Δεδομένου ότι, με αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, οι περιοχές προς πολεοδόμηση για επεκτάσεις, καθώς και τα βασικά δίκτυα υποδομών, όπως το δημοτικό οδικό δίκτυο για όλες τις Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Έως σήμερα υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια για το μόλις 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας.

-Επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, μέσω της πλήρους ψηφιοποίησης. Προβλέπονται, η λειτουργία ειδικών τμημάτων για εκδίκαση εξειδικευμένων υποθέσεων επενδυτικού χαρακτήρα, υπηρεσία για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων για τη λειτουργία της δικαιοσύνης, καθώς και αλλαγές στην οργανωτική δομή των δικαστηρίων.

-Ενίσχυση της ψηφιακής μετάβασης των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων, με κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού και χορήγηση κινήτρων για συγχωνεύσεις.

-Τα voucher των 200 ευρώ της τηλεκπαίδευσης. Η «Ψηφιακή Μέριμνα» έχει ως αντικείμενο την υποστήριξη μαθητών, φοιτητών και σπουδαστών, για την αγορά, μέσω voucher, φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.

Αν σου άρεσε κάνε