Ψάλτης (Alpha Bank): Μεγαλύτερη ευελιξία υπό προϋποθέσεις με την bad bank

Ψάλτης (Alpha Bank): Μεγαλύτερη ευελιξία υπό προϋποθέσεις με την bad bank

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:37 Δημιουργία 11/03/21, 21:33
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

«Η ιδέα της "bad bank" θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να παράσχει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία, στοχεύοντας σε δάνεια με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με τελικό στόχο την αντιμετώπιση όλου του εύρους των προβληματικών δανείων», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά ο CEO της Αlpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.

Ο ίδιος εξέφρασε την ετοιμότητα της Τράπεζας να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για τη διαχείριση του εναπομείναντος αποθέματος κόκκινων δανείων.

Μάλιστα, ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στην επιτυχία της Αlpha Bank να πραγματοποιήσει τη δεύτερη σε μέγεθος τιτλοποίηση στην Ευρώπη ύψους ευρώ 10,8 δισ., μειώνοντας αποφασιστικά τον δείκτη ΜΕΔ στο 13% και διατηρώντας υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε την πρόοδο που έχει συνολικά επιδείξει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, καθώς «μέσα σε έναν χρόνο, οι ελληνικές τράπεζες μπόρεσαν, αξιοποιώντας το Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων “Ηρακλής”, να δρομολογήσουν τιτλοποιήσεις ύψους ευρώ 31 δισ. και να μειώσουν το ύψος ΜΕΑ του κλάδου σε ευρώ 33 δισ.».

«Όπως γνωρίζετε, η Αlpha Bank προχώρησε αμέσως μετά [τη συμφωνία για τη Συναλλαγή Galaxy] στην έκδοση ομολόγου Tier 2, ύψους ευρώ 500 εκατ., έναν χρόνο μετά την αρχική μας έκδοση αντίστοιχου ομολόγου, ενισχύοντας περαιτέρω τα κεφάλαια της Τράπεζας και διαμορφώνοντας τον Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας πρακτικά στο 17%», σημείωσε.

Σε ερώτημα αναφορικά με την πίεση της πανδημίας στα οικονομικά επιχειρήσεων και νοικοκυριών και το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, ο κ. Ψάλτης εκτίμησε ότι σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε. η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα ήταν θετική, κάτι που φέρνει την χώρα μας «σε ικανοποιητική θέση, τόσο ως προς τη διαχείριση της “κληρονομιάς” των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων του παρελθόντος όσο και για την αντιμετώπιση όποιων νέων προκύψουν από τα moratoria».

«Η κυβέρνηση εστίασε σε μεγάλο βαθμό στις ενέργειες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, οι οποίες έχουν αποδώσει σημαντικά καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», σχολίασε ο CEO της Αlpha Bank, προσθέτοντας πως με την παράλληλη παροχή πολύ ισχυρών δημοσιονομικών κινήτρων, επιτεύχθηκε ο περιορισμός των επιπτώσεων στον τομέα της ανεργίας και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Αν σου άρεσε κάνε