Εξώδικη δήλωση για την απαλλαγή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων

Εξώδικη δήλωση για την απαλλαγή φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:33 Δημιουργία 10/03/21, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με μια απλή εξώδικη δήλωση και χωρίς νομικές ενέργειες και δικαστικές περιπέτειες, φαίνεται ότι θα μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων να γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020.

Η συγκεκριμένη δήλωση για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ενώ παράλληλα θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές.

Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταλήγει στη λύση της εξώδικης δήλωσης για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των ανείσπρακτων ενοικίων, υιοθετώντας πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 κινδυνεύουν τώρα να φορολογηθούν για αυτά. Και αυτό, διότι εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές σε δικαστήρια ή να υποβάλλουν τις δηλώσεις αναβολής ενοικίων στις εφορίες πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, η ρύθμιση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά τόσο στους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό «κούρεμα» κατά 40% των ενοικίων και δεν εισέπραξαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και στους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν το σύνολο των ενοικίων.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Ειδάλλως, οι ιδιοκτήτες θα καταβάλουν φόρο εισοδήματος για τα μη εισπραχθέντα ενοίκια. Τα εισοδήματα από ενοίκια δηλώνονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε2 και αυτομάτως μεταφέρονται στο έντυπο E1, δηλαδή το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης. Οι ιδιοκτήτες μπορεί να φορολογηθούν επ’ αυτών με συντελεστές από 15% έως και 45%.

Αν σου άρεσε κάνε