«Αγώνας» 80 ημερών για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας

«Αγώνας» 80 ημερών για την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:14 Δημιουργία 09/03/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με τρεις κρίσιμους σταθμούς ενδιάμεσα, το οικονομικό επιτελείο καλείται να δώσει έναν αγώνα 80 ημερών έως τον Ιούνιο, ο οποίος εν τέλει θα κρίνει την επιστροφή στην κανονικότητα με τις όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες για την πραγματική οικονομία.

Οι τρεις σταθμοί αφορούν στην 22α Μαρτίου, οπότε και εκτός απροόπτου θα επιχειρηθεί το πρώτο βήμα για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς- αρχής γενομένης από το λιανεμπόριο- το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, όταν εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει σε εξωτερικούς χώρους η εστίαση και στον Μάιο, όταν θα ανοίξει- υπό την αίρεση επίσης της πανδημίας- ο τουρισμός. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν «μαραθώνιο» όπου θα κριθούν οι αντοχές και η επιτυχία της επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας, με βασικούς παράγοντες τη διάρκεια του lockdown και την πορεία υλοποίησης των εμβολιασμών.

Έχοντας στο μυαλό τους όλα αυτά, στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν μια πολύπλευρη δέσμη μέτρων απέναντι σε αρκετά μέτωπα, που θα τεθούν σε εφαρμογή ώστε αφ’ ενός να στηριχθούν οι επιχειρήσεις κατά την επάνοδο στην κανονικότητα και αφ’ ετέρου από τον Ιούνιο να ξεκινήσει η ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, με δεδομένο ότι το πρώτο τρίμηνο είναι «χαμένη υπόθεση».

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει:

1.Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η στήριξη θα αφορά σε όσες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας. Θα ενεργοποιηθούν το «Γέφυρα 2» για την επιδότηση των δόσεων επιχειρηματικών δανείων, η επιδότηση των παγίων δαπανών και η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» τον Απρίλιο. Τον Μάιο αναμένεται να υπάρξει και 8ος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.

2.Παράταση των υφιστάμενων μέτρων με αυστηρά κριτήρια. Στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνονται η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ και το πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας. Τα μέτρα αυτά θα φθίνουν σταδιακά όταν αρχίζουν να αίρονται οι περιορισμοί ανά κλάδο.

3.Την ενεργοποίηση το ταχύτερο δυνατόν του Ταμείου Ανάκαμψης. Από τα 5,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα «πέσουν» στην οικονομία κατά τη διάρκεια του έτους, τα 4,2 δισ. ευρώ προγραμματίζεται να είναι υπό τη μορφή των επιχορηγήσεων και το 1,3 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων. Στόχος είναι να εισρεύσουν έως τον Ιούνιο τα κοινοτικά κονδύλια που θα δώσουν σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ. Χαρακτηριστικό για τη σημασία των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το γεγονός ότι μόνο από το νέο «Εξοικονομώ» εκτιμάται ότι θα δοθούν στην αγορά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Και όπως εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το καθαρό όφελος από το Ταμείο θα ανέλθει σε 56,5 δισ. ευρώ ή 4% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση το 2030.

4.Την κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, υπό την αίρεση ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν να θέσουν, εν μέσω πανδημίας, στόχους έως και το 2025. Πάντως, ανεξαρτήτως αυτού, ήδη οδεύουν προς μονιμοποίηση τα μέτρα της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, δεδομένης της δημοσιονομικής ελευθερίας και το 2022.

Αν σου άρεσε κάνε