Προς μονιμοποίηση το 2022 η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης

Προς μονιμοποίηση το 2022 η μείωση ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:56 Δημιουργία 06/03/21, 08:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Τον δρόμο για τη μονιμοποίησή τους από το επόμενο έτος έχουν πάρει οι μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και εισφοράς αλληλεγγύης, που ισχύουν εφέτος ως προσωρινά μέτρα.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο πρόκειται να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τα τέλη του Απριλίου, θα καταγράφεται η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη μείωση φόρων και εισφορών, και ουσιαστικά να μονιμοποιήσει έτσι τα δύο αυτά μέτρα. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, κατανεμημένο τόσο υπέρ των επιχειρήσεων κατά 2,38 μονάδες, όσο και των εργαζομένων κατά 2,62 μονάδες. Παράλληλα, πριν ενσκήψει η πανδημία σχεδίαζε να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων.

Η προσωρινή για το τρέχον έτος αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης αγγίζει περίπου 1,2 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αλλά και φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα. Από την αναστολή εξαιρούνται τα εισοδήματα από συντάξεις και τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία που καταβάλλονται σε υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. Ένα πιθανό σενάριο είναι να καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης και για αυτές τις κατηγορίες από το 2023, ανάλογα με τα τότε δημοσιονομικά δεδομένα.

Σημειώνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβαρύνει κάθε έτος, από το 2011 και μετά, κάθε φυσικό πρόσωπο που έχει ετήσιο συνολικό ατομικό- πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημα μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ από όλες τις πηγές. Επιβάλλεται κλιμακωτά, με συντελεστές 2,2%-10%, στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος άνω των 12.000 ευρώ.

Παράλληλα, παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι μια μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θα δώσει ισχυρά κίνητρα στους εργοδότες να προχωρήσουν σε προσλήψεις και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας την «επόμενη ημέρα» μετά την πανδημία.

Με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες που εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο, διαμορφώνεται το συνολικό ασφάλιστρο σε 36,66% και το οποίο «μεταφράζεται» σε «ψαλίδισμα» κατά 7,5% των εισφορών. Η μείωση κατανέμεται κατά 1,79 ποσοστιαία μονάδα στους εργοδότες και κατά 1,21 ποσοστιαία μονάδα στους εργαζομένους. Αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και όχι σε δημοσίους υπαλλήλους, εργαζομένους σε δήμους και ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ της Γενικής Κυβέρνησης. Εκτιμάται ότι η μονιμοποίηση του μέτρου από το 2022 θα αφορά και πάλι στους μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και θα επεκταθεί το 2023 και στους υπόλοιπους μισθωτούς του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αν σου άρεσε κάνε