Σε δύο κύκλους οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια

Σε δύο κύκλους οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:28 Δημιουργία 24/02/21, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Σε δύο κύκλους γίνεται η καταβολή της αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους μειώθηκαν με κρατική εντολή τα μισθώματα που λαμβάνουν.

Σύμφωνα με την απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών για τα ενοίκια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, ο πρώτος κύκλος ξεκινά δεκαπέντε ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της «Δήλωσης Covid» και ολοκληρώνεται εντός 30 ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας. Η ημερομηνία έναρξης του 2ου κύκλου θα είναι η επόμενη της καταληκτικής ημερομηνίας λήξης του πρώτου κύκλου. Η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους διενεργείται σταδιακά.

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ, μετά την λήξη της προθεσμίας υποβολής «Δήλωσης COVID» και εντός 30 ημερών, επεξεργάζεται τις «Δηλώσεις Covid» με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, τις εγκρίνει, ή αποστέλλει μήνυμα για την διόρθωσή τους ή τις απορρίπτει. Ο εκμισθωτής, ο υπεκμισθωτής ή οι κληρονόμοι τους ενημερώνονται από την ΑΑΔΕ με μήνυμα στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει γνωστοποιηθεί στο Τaxisnet για την απόρριψη της «Δήλωσης Covid» ή για τις τυχόν ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν για τη διόρθωσή της

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το ποσό που αντιστοιχεί στο 80% σε περίπτωση ιδιοκτητών φυσικών προσώπων ή στο 60% στην περίπτωση νομικών προσώπων του συνολικού μισθώματος κάθε μήνα, καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλωθεί στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ.

Τα ποσά που απέτυχαν να πληρωθούν επιστρέφουν στον λογαριασμό του Δημοσίου και λογίζονται ως έσοδα του προϋπολογισμού. Για τις μη επιτυχείς πληρωμές, τα διατραπεζικά συστήματα ΔΙΑΣ ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ.

Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής για τις μη επιτυχείς πληρωμές του πρώτου κύκλου πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, η ΑΑΔΕ ενημερώνει εκ νέου σχετικά τους δικαιούχους, ώστε να διορθώσουν λάθη ή παραλείψεις κατά την υποβολή της «Δήλωσης Covid» ή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» ή να διορθώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του TAXISnet της ΑΑΔΕ. Στο δεύτερο στάδιο, η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται τις «Δηλώσεις Covid» μετά τις διορθώσεις και τις εγκρίνει ή τις απορρίπτει, προκειμένου να διενεργηθούν οι πληρωμές των δικαιούχων ακολουθώντας τα βήματα της όλης διαδικασίας (έγκριση πιστώσεων, δημιουργία νέας κατάστασης από ΑΑΔΕ, μεταφορά ποσού στον ενδιάμεσο λογαριασμό και πληρωμή ποσών μέσω ΔΙΑΣ). Ο δεύτερος κύκλος πληρωμής είναι και ο τελικός.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, η πλατφόρμα για τις «Δηλώσεις COVID» Ιανουαρίου θα είναι ανοικτή έως την 1η Μαρτίου. Σημειώνεται, επίσης, ότι η αποζημίωση των ιδιοκτητών δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων- κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης- δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Αν σου άρεσε κάνε