Μπαράζ φορολογικών υποχρεώσεων έως τέλη Φλεβάρη

Μπαράζ φορολογικών υποχρεώσεων έως τέλη Φλεβάρη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:09 Δημιουργία 20/02/21, 10:02
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Μπορεί ο τρέχον μήνας να αποκαλείται από τον λαό «κουτσοφλέβαρος», ωστόσο κάθε άλλο παρά «κουτσές» είναι οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλύψουν οι φορολογούμενοι έως το τέλος του.

Την ερχόμενη Παρασκευή 26 του μηνός λήγει η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων. Το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δίμηνη παράταση που έδωσε, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παρατείνει εκ νέου την προθεσμία για την πληρωμή τους, με αποτέλεσμα οι ασυνεπείς να πρέπει από την επόμενη ημέρα να διαθέσουν διπλάσιο ποσό (και να πληρώσουν και πρόστιμο) για να τα προμηθευτούν. Όσοι έχουν αποφασίσει να ακινητοποιήσουν τα οχήματά τους, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις πινακίδες των οχημάτων τους, έως επίσης την Παρασκευή, μέσω της πλατφόρμας mycar της ΑΑΔΕ.

Εξάλλου, στις 26 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για δηλώσεις φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου 2020, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης. Με την υποβολή δηλώσεων δωρεών ή γονικών παροχών, οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν τεκμήρια και να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου με την υποβολή της φορολογικής δήλωσής τους.

Σημειώνεται ότι αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές ακινήτων αξίας έως 150.000 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία το αφορολόγητο όριο αυξάνεται στις 200.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο. Για τις χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας, αφορολόγητα είναι τα ποσά έως 150.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά επιβάλλεται φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10%.

Τέλος, έως τις 28 Φεβρουαρίου έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση στο Taxisnet οι έγγαμοι φορολογούμενοι που επιθυμούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι η ΑΑΔΕ εκδίδει εκκαθαριστικά σημειώματα για κάθε σύζυγο χωριστά. Ακόμη και όσοι υπέβαλαν το 2020 χωριστή δήλωση, θα πρέπει να καταθέσουν εκ νέου αίτηση εφέτος. Σημαντικό είναι, ωστόσο, ότι όσα ζευγάρια επιθυμούν τη χωριστή φορολογική δήλωση, να κάνουν και τους απαραίτητους υπολογισμούς, διότι δεν αποκλείεται να πέσουν στην παγίδα των τεκμηρίων.

Αν σου άρεσε κάνε