«Βροχή» αιτήσεων για την «Επιστραπτέα Προκαταβολή 6»

«Βροχή» αιτήσεων για την «Επιστραπτέα Προκαταβολή 6»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:33 Δημιουργία 19/02/21, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Πιένες» γνωρίζει η «επιστρεπτέα προκαταβολή 6», καθώς έως χθες το βράδυ περισσότερες από 390.000 επιχειρήσεις είχαν υποβάλει οριστικές αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Το αντίθετο φυσικά θα ήταν έκπληξη, με δεδομένο ότι:

-Τα ελάχιστα ποσά που προβλέπονται για τις επιχειρήσεις εστίασης (από τις πλέον πληγείσες) αρχίζουν από τα 1.000 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις, αυξάνονται στις 2.000 ευρώ για την πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων με 1- 5 εργαζόμενους, πηγαίνουν στις 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 εργαζόμενους, και ανέρχονται έως τις 8.000 ευρώ για τις μεγαλύτερες.

-Το 50% του κρατικού δανείου είναι μη επιστρεπτέο και το υπόλοιπο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2022.

-Τα ποσά είναι αφορολόγητα. Οι ενισχύσεις είτε θα εξαιρεθούν από τα έσοδα επιχειρήσεων- επαγγελματιών είτε θα γραφούν σε ειδικό κωδικό, για να μην συνυπολογιστούν κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Η «βροχή» αιτήσεων οδηγεί, παράλληλα, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου σε σκέψεις για μια ολιγοήμερη παράταση (όπως συνέβη με την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5») της καταληκτικής ημερομηνίας που είναι η 22α Φεβρουαρίου.

Παρότι δεν έχει εκδοθεί η απόφαση με τα ακριβή κριτήρια για τις ενισχύσεις (συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ) από την «επιστρεπτέα 6», οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου κατά 20% τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Άγνωστο είναι, όμως, το ποια θα είναι η βάση σύγκρισης για την «επιστρεπτέα προκαταβολή 7» (συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ) που θα ακολουθήσει. Η πτώση του τζίρου θα αφορά στο α’ τρίμηνο, αλλά το συγκεκριμένο διάστημα πέρυσι είχε ήδη επιβληθεί το πρώτο lockdown.

Την ίδια ώρα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ασφαλώς και προβληματίζονται έντονα από τις εισηγήσεις λοιμωξιολόγων για παράταση κατά δύο εβδομάδες των περιοριστικών μέτρων. Εάν αυτό συμβεί, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων και ειδικά στην Αττική, θα σημάνει αυτομάτως δύο πράγματα:

-Παράταση για ανάλογο χρονικό διάστημα μέτρων στήριξης με πρόσθετο κόστος για τον προϋπολογισμό.

-Με δεδομένο ότι κάθε 15νθήμερο με κλειστό το λιανεμπόριο κοστίζει περίπου 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό, η υστέρηση εσόδων στα δημόσια ταμεία θα επαυξηθεί. Εν προκειμένω είναι χαρακτηριστικό, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι από τις απώλειες τζίρου ύψους 41,6 δισ. ευρώ για το σύνολο των επιχειρήσεων πέρυσι, οι απώλειες ύψους 10 δισ. ευρώ (ή το περίπου 25% του συνόλου) αφορούν στο εμπόριο. Ενώ, ο τζίρος του χονδρικού και λιανικού εμπορίου καλύπτει το 46% του τζίρου όλων των επιχειρήσεων της χώρας και «τροφοδοτεί» με σημαντικά έσοδα τον προϋπολογισμό.

Αν σου άρεσε κάνε