Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάκαμψη στην Ελλάδα, γράφουν οι Γερμανοί

Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάκαμψη στην Ελλάδα, γράφουν οι Γερμανοί

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 16/02/21, 10:34

Απαισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού σημειώνει ο γερμανικός Τύπος την Τρίτη, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.

«Σβήνουν οι ελπίδες για την ανάκαμψη» επιγράφεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, που επισημαίνει ότι «η Ελλάδα στηρίζει τις επιχειρήσεις με οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων και συσσωρεύει τεράστια χρέη».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «η οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις. Μετά το λόκνταουν οι οικονομολόγοι αναμένουν και για το πρώτο τρίμηνο του 2021 περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 10%. Σε ετήσια βάση η κυβέρνηση προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης 4,8%. Οι χειμερινές προγνώσεις της Κομισιόν περιορίζονται στο 3%. Ιδιαίτερα σκληρό είναι το πλήγμα για την εστίαση, που παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς εκφράζει φόβους ότι περίπου 40.000 από τις 81.000 επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα επιβιώσουν σε αυτή την πανδημία. Δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις για το λιανικό εμπόριο».

Η Handelsblatt σημειώνει ότι «το μαξιλάρι ρευστότητας, ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ πριν από την πανδημία, έχει συρρικνωθεί στα 31 δισεκατομμύρια. Εάν ο (υπουργός Οικονομικών Χρήστος) Σταϊκούρας συνεχίσει τη ρευστοποίηση, θα μπορούσε να επηρεαστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Γι αυτό καταφεύγει στις αγορές. Από τις αρχές της χρονιάς η Αθήνα έχει εκδώσει νέα ομόλογα, συγκεντρώνοντας πάνω από 5,5 δις ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο κορονοϊός πηγαίνει πιο πίσω την απομείωση του ελληνικού χρέους. Στα τέλη Δεκεμβρίου το δημόσιο χρέος είχε φτάσει σε ποσοστό-ρεκόρ 208,9% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν το χρέος της Ελλάδας θα κυμαίνεται σε ποσοστά άνω του 120% μέχρι το 2040 και μόλις το 2060 θα επιστρέψει στα επίπεδα προ της πανδημίας- υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνονται οι προσδοκίες για την ανάπτυξη και η Αθήνα παραμένει σε τροχιά δημοσιονομικής πειθαρχίας».

«Η μισή Ευρώπη ζητεί διαγραφή χρέους»

Η πανδημία εκτοξεύει στα ύψη χρέη και ελλείμματα στην ευρωζώνη και ήδη ακούγονται φωνές που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διαγράψει τουλάχιστον εκείνο το κομμάτι του χρέους που έχει διακρατήσει από αγορές ομολόγων. «Η μισή Ευρώπη ζητεί διαγραφή χρέους, αλλά η Γερμανία προειδοποιεί...» είναι ο τίτλος σε σχετικό άρθρο της εφημερίδας Die Welt, που επικαλείται επίκαιρο νομικό υπόμνημα της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Η διαγραφή χρέους στα κρατικά ομόλογα που έχει αποκτήσει η ΕΚΤ φαίνεται ότι δεν συνάδει με την απαγόρευση της κρατικής χρηματοδότησης, όπως αυτή προβλέπεται στο Άρθρο 123 παρ. 1 της Συνθήκης της Λισαβόνας, αναφέρεται στο έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή της WELT. H κεντρική τράπεζα έχει μεν το δικαίωμα να αγοράζει χρεόγραφα για λόγους που άπτονται της νομισματικής πολιτικής, αλλά μία διευκόλυνση χρέους θα προσέκρουε στην απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης μέσω της ΕΚΤ».

«Παρά ταύτα», σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου, «η συζήτηση περί διαγραφής χρέους μάλλον δεν πρόκειται να σταματήσει, καθώς η πανδημία του κορονοϊού προκαλεί αλματώδη αύξηση του χρέους στην ευρωζώνη. Φέτος αναμένεται να ξεπεράσει το σύνολο του ΑΕΠ στην ευρωζώνη. Η συζήτηση για τη διαγραφή του χρέους συντηρείται κυρίως από τις άμεσα θιγόμενες χώρες. Τον Νοέμβριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υπολογίσει ότι εντός του έτους το χρέος της Ιταλίας θα πλησιάσει το 160% του ΑΕΠ.

Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη μετά την Ελλάδα (201%) και πριν την Πορτογαλία (130%), την Ισπανία (122%), τη Γαλλία και το Βέλγιο (γύρω στο 118%). Στον ισολογισμό της η ΕΚΤ έχει απορροφήσει σχεδόν το σύνολο της αύξησης του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα μέσω του έκτακτου προγράμματος (αγοράς κρατικών ομολόγων) PEPP».

Αν σου άρεσε κάνε