Στο Eurogroup και χωρίς ρήτρα η προεξόφληση δανείων 3,1 δισ. του ΔΝΤ

Στο Eurogroup και χωρίς ρήτρα η προεξόφληση δανείων 3,1 δισ. του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:38 Δημιουργία 11/02/21, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Παρά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί περί αναβολής των σχετικών κινήσεων λόγω της πανδημίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε τις προβλεπόμενες επιστολές στον ESM/EFSF, ανακοινώνοντας επισήμως την πρόθεσή του να απαλλαγεί από επιπλέον μέρος των ακριβών δανείων του ΔΝΤ που κανονικά θα έπρεπε να εξοφληθούν έως το τέλος του 2022.

Έτσι, θα ανάψει το «πράσινο φως» από το Eurogroup (το μεθεπόμενο κατά πάσα πιθανότητα) για την κατ’ εξαίρεση πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ, χωρίς να ενεργοποιείται η ρήτρα για εξόφληση του συνόλου των δανείων προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Τα οφέλη από την προεξόφληση αυτών των δανείων ύψους 3,1 δισ. ευρώ είναι πολλαπλά: Κατ’ αρχήν, εξοικονομούνται περίπου 60 εκατ. ευρώ, λόγω της διαφοράς επιτοκίου (τα συγκεκριμένα δάνεια επιβαρύνονται με επιτόκιο 1,05%, όταν τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και όλα να δείχνουν ότι η τάση θα παραμείνει πτωτική λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ). Και κατά δεύτερο, η Ελλάδα θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο το προφίλ του χρέους της και θα περιορίσει στο ελάχιστο την «ενοχλητική» παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα σε 1,6- 1,7 δισ. ευρώ (εάν συνυπολογιστούν οι ισοτιμίες) που πρέπει να αποπληρωθούν το 2023 και το 2024.

Η Αθήνα αποπλήρωσε πρόσφατα 500 εκατ. ευρώ από το ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ που έπρεπε να καταβάλει το Ταμείο εφέτος. Η συγκεκριμένη καταβολή αφορά στο μέρος των δανείων με λήξεις εντός του 2021 και του 2022. Είναι δε η δεύτερη που γίνεται από το καλοκαίρι του 2019, και αποπληρώνονται έτσι συνολικά 6,3 δισ. ευρώ, από τα περίπου 8 δισ. ευρώ των δανείων του ΔΝΤ, ήτοι το περίπου 80%.

Σύμφωνα με παράγοντες της οικονομίας, η χώρα θα μπορούσε εύκολα να απαλλαγεί πλήρως από την παρουσία του ΔΝΤ, εξοφλώντας «εδώ και τώρα» το υπόλοιπο των δανείων του. Ωστόσο, θεωρείται ότι στην παρούσα φάση και καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει επανέλθει σε επενδυτική βαθμίδα, η (έστω «ισχνή») παρουσία του Ταμείου λειτουργεί καθησυχαστικά για τους πιο «ανήσυχους» επενδυτές και βεβαίως για τους «σκληρούς» του Eurogroup.

Όμως, ακόμη και η αποπληρωμή μέρους των δανείων βοηθά τους οίκους αξιολόγησης να κάνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα το επόμενο βήμα για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, ενώ πείθονται και οι πιο διστακτικοί επενδυτές ότι τα κεφάλαια τους είναι ασφαλή σε ελληνικούς τίτλους. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του κ. Σταϊκούρα, ότι η νέα πρόωρη αποπληρωμή «θα εκληφθεί ως ένα πολύ θετικό γεγονός αναφορικά με το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου, τόσο από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όσο και από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα».

Αν σου άρεσε κάνε