Ακίνητα: «Γκάζι» για διπλές πληρωμές αποζημιώσεων εντός Φεβρουαρίου

Ακίνητα: «Γκάζι» για διπλές πληρωμές αποζημιώσεων εντός Φεβρουαρίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:02 Δημιουργία 09/02/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

«Πατάει γκάζι» το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να επιτύχει διπλές πληρωμές αποζημιώσεων εντός του Φεβρουαρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι περιμένουν εδώ και μήνες για να δουν «ζεστό χρήμα» για τα μηδενικά ή «κουρεμένα» μισθώματα.

Με βάση τον προγραμματισμό, τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων για τον Νοέμβριο. Για τον συγκεκριμένο μήνα, η σημαντική καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός ότι περίπου 25.000 ιδιοκτήτες δεν υπέβαλαν έγκυρο αριθμό IBAN για τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Μετά τις 15 Φεβρουαρίου, το υπουργείο θα προχωρήσει στην καταβολή αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο, ενώ επίσης μέσα στον τρέχοντα μήνα η ΑΑΔΕ αναμένεται να ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, που οφείλονται είτε στη διόρθωση των δηλώσεων των δικαιούχων είτε στην απόρριψη αιτήσεων. Τέλος, στις αρχές του Μαρτίου θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τον Ιανουάριο.

Τα ποσά αποζημίωσης που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων ιδιοκτητών είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, ενώ τα ποσά των μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα και με τις χθεσινές εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, «χαρίζεται» τον Μάρτιο το ενοίκιο στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του λιανεμπορίου. Επίσης, απαλλάσσονται για ένα τρίμηνο από την πληρωμή ενοικίου οι επιχειρήσεις της εστίασης, του πολιτισμού και του αθλητισμού, τα γυμναστήρια, τα χιονοδρομικά κέντρα καθώς και οι επιχειρήσεις του τουρισμού και των μεταφορών.

Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που όμως συνεχίζουν να λειτουργούν, θα μειωθεί και τον Μάρτιο το ενοίκιο κατά 40%.

Οι εργαζόμενοι των οποίων έχουν ανασταλεί οι συμβάσεις εργασίας, δικαιούνται και τον Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους, ή και για το προστατευόμενο τέκνο που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

Οι ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή, θα αποζημιωθούν από τον προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος. Ενώ, οι ιδιοκτήτες- νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα σε κλειστές επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος. Τα ποσά αυτά, όπως προαναφέρθηκε, είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα.

Αν σου άρεσε κάνε