Με το βλέμμα στα έσοδα Φεβρουαρίου το ΥΠΟΙΚ

Με το βλέμμα στα έσοδα Φεβρουαρίου το ΥΠΟΙΚ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 03/02/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Με το βλέμμα στραμμένο στα έσοδα του Φεβρουαρίου είναι στο οικονομικό επιτελείο, απευχόμενοι μια υστέρηση για δεύτερο κατά σειρά μήνα φέτος.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τον περασμένο μήνα καταγράφηκε μεγάλη υστέρηση εσόδων (τα οριστικά στοιχεία πρόκειται να ανακοινωθούν στα μέσα Φεβρουαρίου), καθώς, εκτός από τις αναστολές στις πληρωμές, φαίνεται ότι τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν πλήρως στις αυξημένες υποχρεώσεις.

Ο Φεβρουάριος είναι ένας αρκετά δύσκολος φορολογικά μήνας, διότι έως το τέλος του πρέπει να καταβληθούν:

-Η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος,

-Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ,

-Ο ΦΠΑ Ιανουαρίου, και

-Τα τέλη κυκλοφορίας.

Ο «πονοκέφαλος» του οικονομικού επιτελείου μεγεθύνεται, καθώς η χώρα κινείται σε «αχαρτογράφητα νερά», με τις αντοχές των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να δοκιμάζονται από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και τα λουκέτα να απειλούν την αγορά. Ενώ, η ανάγκη για αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα στήριξης επιτείνουν το πρόβλημα.

Εν προκειμένω είναι χαρακτηριστική η χθεσινή αποστροφή στον λόγο του ανθρώπου που κρατά τα κλειδιά του κρατικού ταμείου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. «Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει η κατάσταση στην Αττική, αν θα έχουμε ένα νέο lockdown και για πόσο θα το έχουμε, τι θα γίνει με το ελληνικό καλοκαίρι. Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και για το καλό σενάριο και για το κακό σενάριο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Αν σου άρεσε κάνε