Νέα μέτρα άνω των 10 δισ. για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Νέα μέτρα άνω των 10 δισ. για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:54 Δημιουργία 02/02/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού, τον οποίο ορισμένοι προσδιορίζουν στο ύψος των περίπου 3 δισ. ευρώ, φαίνεται ότι είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ για να αντιμετωπιστούν τα όλο και διογκούμενα βάρη σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από την υγειονομική κρίση.

Την αύξηση των πόρων που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως «θα είναι περισσότερα από τα 7,5 δισ. ευρώ που έχουν εγγραφεί, γιατί είναι μεγαλύτερη η ανάγκη». Και σημειώνοντας παράλληλα, πως είναι μια δύσκολη χρονιά και η κατάσταση εξελίσσεται λίγο δυσμενέστερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

Ωστόσο, η κατάθεση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού δεν θα γίνει τον τρέχοντα μήνα, καθώς οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο τον τοποθετούν χρονικά προς το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Η δημοσιονομική αυτή «επέκταση» ανοίγει τον δρόμο για τα νέα μέτρα στήριξης, τα οποία, όπως εκτιμάται, θα υπερβούν συνολικά τα 10 δισ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, τα μέτρα που δρομολογούνται, είναι:

-Το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων για τις πάγιες δαπάνες

-Ο 6οςκύκλος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» για τις απώλειες εσόδων των επιχειρήσεων το διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου.

-Η παράταση και για τον Μάρτιο του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο των επιχειρήσεων.

-Το «πάγωμα» ενοικίων και τον Μάρτιο.

-Νέες φορολογικές διευκολύνσεις για φορολογούμενους και επιχειρήσεις, μέσω αναστολών φόρων και δόσεων.

-Πακέτο μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνουν την επιδότηση ενοικίου, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους και την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ έως το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία επί της αρχής με τους θεσμούς για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» (στοχευμένη επιδότηση επιχειρηματικών δανείων κατά την επιδότηση των στεγαστικών δανείων), αλλά οι δύο πλευρές απέχουν παρασάγγας όσον αφορά στα κριτήρια. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηριχθούν επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, μέσω της επιδότησης τόσο «κόκκινων», όσο και ενήμερων δανείων. Τα δύο εναλλακτικά σχέδια, προβλέπουν το μεν πρώτο να περιλαμβάνονται περίπου 222.000 δανειολήπτες με δάνεια περίπου 31 δισ. ευρώ, και το δεύτερο να είναι περίπου 177.000 ΑΦΜ με δάνεια περίπου 58 δισ. ευρώ (στο δεύτερο συμπεριλαμβάνονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες).

Ωστόσο, οι θεσμοί θέτουν εξ αρχής δύο «κόφτες». Ο πρώτος, να εξαιρεθούν οι μεγάλες εταιρείες και να βγουν έτσι εκτός πλαισίου περίπου 3.000 ΑΦΜ, με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ και με πάνω από 250 άτομα εργαζομένους. Ο δεύτερος, αφορά στο να μην ενισχυθούν όσοι δεν έχουν ανάγκη, με βάση συνδυασμό στοιχείων και κριτηρίων (π.χ. πτώση τζίρου, σύνολο ενισχύσεων στη διάρκεια της πανδημίας, σύνολο υποχρεώσεων προς τράπεζες και Δημόσιο κ.ά.).

Και η μάχη προμηνύεται σκληρή…

Αν σου άρεσε κάνε