Προς προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου για συνεπείς οφειλέτες

Προς προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου για συνεπείς οφειλέτες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:54 Δημιουργία 01/02/21, 07:40
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Στην ενεργοποίηση της δυνατότητας σε οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οποίοι ωστόσο έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση και είναι συνεπείς στην εξυπηρέτησή τους, για προοδευτική αύξηση του ακατάσχετου λογαριασμού τους, φαίνεται ότι θα προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών.

Αυτό αναφέρουν πληροφορίες, σύμφωνα επίσης με τις οποίες, το μέτρο αυτό μπορεί να υλοποιηθεί τους επόμενους μήνες, ταυτόχρονα με τη νέα ρύθμιση οφειλών. Τα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι έτσι θα δοθεί, εν μέσω κρίσης, ένα σημαντικό κίνητρο στους συνεπείς οφειλέτες για να συνεχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τα χρέη τους στα δημόσια ταμεία.

Σημειώνεται ότι η σχετική ρύθμιση έχει ψηφισθεί από τον Μάιο 2019 και επρόκειτο να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2020, αλλά λόγω της πανδημίας μπήκε στο «ψυγείο». Προβλέπεται ότι εφόσον ένας οφειλέτης ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση οφειλών και εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του, τότε θα αποδεσμεύεται κάθε μήνα ένα σημαντικό τμήμα από τον λογαριασμό του.

Συγκεκριμένα, προκειμένου να «χτιστεί» ο νέος ακατάσχετος λογαριασμός, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων της πάγιας ρύθμισης και να υποβληθεί ηλεκτρονική αίτηση στην οποία θα αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για τον οποίο ζητείται περιορισμός της κατάσχεσης. Ειδικά δε για τα φυσικά πρόσωπα, ο περιορισμός της κατάσχεσης χορηγείται αποκλειστικά στον δηλωθέντα μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό.

Το σημερινό όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συντελεστές από 3 έως και 4,5. Όσο πιο μικρός είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση της οφειλής, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ύψος κάθε μηνιαίας δόσης και κατ’ επέκταση η αύξηση του ακατάσχετου ορίου του τραπεζικού λογαριασμού.

Αν σου άρεσε κάνε