Από την άνοιξη η επιδότηση πάγιων δαπανών - Η ενίσχυση, οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

Από την άνοιξη η επιδότηση πάγιων δαπανών - Η ενίσχυση, οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:12 Δημιουργία 29/01/21, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Πρόσκληση στις επιχειρήσεις να δηλώσουν το σύνολο των δαπανών που πραγματοποίησαν πέρυσι, θα απευθύνει το προσεχές διάστημα το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχος είναι να λάβει σάρκα και οστά την άνοιξη το νέο προσωρινό μέτρο, που θα διαδεχθεί την «επιστρεπτέα προκαταβολή», και θα αφορά στην επιδότηση των πάγιων δαπανών. Η ανώτατη ενίσχυση της επιχείρησης θα είναι 70% επί των επιλέξιμων δαπανών, με το ποσοστό αυτό να φτάνει στο 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, ανάλογα και με τα δημοσιονομικά δεδομένα. Γενικά, το ανώτατο όριο ενίσχυσης ανά επιχείρηση θα είναι στο ύψος των 3 εκατ. ευρώ.

Για τη δήλωση των δαπανών από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν το 2020 με ζημίες, θα δημιουργηθεί μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ. Θα ακολουθήσει ηλεκτρονικός έλεγχος, για να διαπιστώνεται εάν οι δαπάνες που δηλώθηκαν καλύπτονται από άλλες πηγές (π.χ. «επιστρεπτέα προκαταβολή»), ενώ ειδικά για τα κόστη μισθοδοσίας θα ελέγχεται εάν έχει υπάρξει ενίσχυση από τις αναστολές συμβάσεων εργασίας ή το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία. Τα ποσά που τυχόν έχει λάβει μια επιχείρηση θα αφαιρούνται από το συνολικό ποσό που έχει καταβάλει για τις πάγιες δαπάνες της και θα προκύπτει εάν δικαιούται ενίσχυση.

Οι μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες για τις οποίες θα υπάρξει κρατική στήριξη θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το διάστημα 1η Μαρτίου 2020- 30η Ιουνίου 2021. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν μείωση του τζίρου τους κατά τουλάχιστον 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019. Το ανώτατο όριο της ενίσχυσης ανά επιχείρηση- για όλη την περίοδο από Μάρτιο 2020 έως Ιούνιο 2021- είναι 3 εκατ. ευρώ, στο οποίο δεν σωρεύονται οι άλλες ενισχύσεις που έχει λάβει η επιχείρηση, οι οποίες όμως μπορούν να συνυπολογιστούν στις ανάγκες κάλυψης κάθε επιχείρησης.

Σημειώνεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης, με σκοπό να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία κατά τη διάρκεια της έξαρσης του κορoνοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών έχει προχωρήσει στην προ-κοινοποίηση του νέου καθεστώτος στην DG Comp, ώστε να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές παράμετροί του και να διαμορφωθούν τα τελικά χαρακτηριστικά του.

Αν σου άρεσε κάνε