Επιστραπτέα Προκαταβολή: Ποιοι μένουν εκτός του πέμπτου γύρου

Επιστραπτέα Προκαταβολή: Ποιοι μένουν εκτός του πέμπτου γύρου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:36 Δημιουργία 25/01/21, 07:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Αλεξίου
ΑΛΕΞΗΣ ΑΛΕΞΙΟΥ

Ανοιχτή είναι από σήμερα, Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusisnessSupport, προκειμένου οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να υποβάλουν αίτημα χορήγησης και να δηλώσουν ότι αποδέχονται το ποσό του κρατικού δανείου που πρόκειται να λαμβάνουν από την ερχόμενη Τετάρτη μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5».

Αίτηση έχουν υποβάλλει 732.000 ενδιαφερόμενοι, αλλά τελικά δικαιούχοι αναμένεται να είναι περίπου 380.000- 400.000, καθώς ο πρώτος έλεγχος έδειξε ότι είναι πολλοί αυτοί που δεν πληρούν τα κριτήρια και δεν θα λάβουν την επιχορήγηση. Οι εκτιμήσεις αυτές προέρχονται στη βάση της πρώτης αξιολόγησης των δεδομένων που αποτύπωσαν οι αιτούντες αναφορικά με το τζίρο τους το τελευταίο τετράμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Όπως προέκυψε από την επεξεργασία των στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις, ακόμα και εκείνες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης μέσω delivery, σημείωσαν αύξηση τζίρου και επομένως δεν δικαιούνται επιστρεπτέα προκαταβολή. Επιπρόσθετα, ένας ικανός αριθμός επιχειρήσεων είχε μικρότερη μείωση τζίρου από το 20% που προβλέπεται για το διάστημα Σεπτέμβριος- Δεκέμβριος 2020 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας στους δέκα επαγγελματίες που διεκδικούσαν την ελάχιστη ενίσχυση των 1.000 ευρώ, εμφανίζεται να έχει δηλώσει τζίρο μικρότερο από 150 ευρώ τον μήνα, ήτοι δεν πληροί το κριτήριο για τον ελάχιστο τζίρο αναφοράς που είναι τα 300 ευρώ .

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι στην περίπτωση που μια επιχείρηση ή επαγγελματίας δικαιούται ενίσχυση μέσω του 5ου κύκλου και έλαβε χρήματα και από τον 4ο κύκλο της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», τότε η όποια νέα επιχορήγηση θα συμψηφιστεί με το ποσό που έλαβε από τον 4ο κύκλο.

Έως σήμερα, από το πρόγραμμα της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έχουν ενισχυθεί 482.271 δικαιούχοι, εκ των οποίων οι 439.200 έλαβαν ο καθένας έως 20.000 ευρώ. Ο προϋπολογισμός της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5» ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και το 50% είναι μη επιστρεπτέο, ενώ το υπόλοιπο 50% θα αποπληρώνεται από τον Ιανουάριο 2022 σε 40 μηνιαίες δόσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθούν τις θέσεις εργασίας έως και το τέλος Ιουνίου 2021.

Εν τω μεταξύ, από αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει και η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που έχουν τιμολόγια αγοράς Δεκεμβρίου, καθώς υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Αν σου άρεσε κάνε