Ανεβάζει ρολά η αγορά

Ανεβάζει ρολά η αγορά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:35 Δημιουργία 15/01/21, 08:15

Σε στάση αναμονής για τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα της Παρασκευής βρίσκεται ο εμπορικός κόσμος, αφότου έχει δοθεί το «πράσινο φως» των ειδικών και το «σήμα» της κυβέρνησης για μερικό άνοιγμα της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, καθώς το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει με click away και click in shop, Λύκεια και Γυμνάσια θα συνεχίσουν σε τροχιά τηλεκπαίδευσης, καθώς η εισήγηση των ειδικών αφορά βήματα αργά, σταθερά, ανά εβδομάδα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσον αφορά στις αποφάσεις για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προαναγγέλλοντας τα ανοιχτά ρολά στα καταστήματα, σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλύτερη σήμερα συγκριτικά με την 14η Δεκεμβρίου, όταν έκανε το ντεμπούτο του το click away.

Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα στα κομμωτήρια και στα κέντρα περιποίησης νυχιών θα ισχύει η προσέλευση με ραντεβού, ενώ για τα καταστήματα στο χορό μπαίνει και η μέθοδος του click in shop, η οποία θα ισχύει για ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία.

Σημειώνεται πως η μέθοδος click in shop έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες, όπως η Ιταλία από το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Με την μέθοδο αυτή, ο πελάτης μπορεί να μπει στο κατάστημα, αφού πρώτα κλείσει ραντεβού, για να δοκιμάσει τα προϊόντα.

Πως λειτουργεί το click away

Ειδικότερα, για να ψωνίσει με την μέθοδο click away, ο πελάτης πρέπει να κάνει την παραγγελία του μέσω του e-shop ή μέσω τηλεφώνου και η πληρωμή θα γίνεται ηλεκτρονικά ή μέσω του συστήματος POS εκτός του καταστήματος.

Στην περίπτωση αυτή, ο πελάτης, όταν θα πηγαίνει στο κατάστημα για την παραλαβή, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής ή μήνυμα από την επιχείρηση που να αποδεικνύει την παραγγελία και την ακριβή ώρα κατά την οποία θα μπορεί να παραλάβει την παραγγελία του. Για να πάει στο κατάστημα ο πελάτης θα πρέπει να στείλει SMS μετακίνησης με τον κωδικό 2.

Η ουρά έξω από τα καταστήματα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 9 άτομα, με δύο μέτρα απόσταση ο ένας από τον άλλον, ενώ στην περίπτωση που κάποια επιχείρηση παραβεί τα μέτρα θα της επιβληθεί πρόστιμο από 2.000-50.000 ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος) και θα υπάρξει και ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας.

Άνοιγμα σε περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο

Πάντως, στο τραπέζι έχει πέσει και το σενάριο για το άνοιγμα όλων των καταστημάτων με click in shop σε περιοχές με πολύ χαμηλό φορτίο.

Αν σου άρεσε κάνε