Ανοιχτά κομμωτήρια, click away και click in shop για ένδυση-υπόδηση

Ανοιχτά κομμωτήρια, click away και click in shop για ένδυση-υπόδηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:09 Δημιουργία 14/01/21, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σήμερα, Πέμπτη, στην τελική σύσκεψη της επιτροπής των λοιμωξιολόγων αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποδράσεις σε ό,τι αφορά τα βήματα επιστροφής σε μιας μορφής κανονικότητα, εν μέσω πανδημίας.

Όπως είχε αποκαλύψει το Χrimaonline.gr στις αρχές της εβδομάδας, κυβέρνηση και επιστήμονες προκρίνουν αυτή την ώρα το μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου, με δεδομένες και τις ισχυρές πιέσεις του κόσμου της αγοράς, που βρίσκεται μετά από την μακρά περίοδο του lockdown στα πρόθυρα της απόγνωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και εφόσον δεν μεταβληθούν δραματικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, η απόφαση θα αφορά την επιστροφή του συστήματος «παράδοση εντός» για όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου και το σύστημα «click in shop» για τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.

Επίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν με ραντεβού τα κομμωτήρια και τα βιβλιοπωλεία, όπως ακριβώς συνέβη και κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτή την ώρα και εφόσον ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα, δεν πρέπει να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις σε ο,τι αφορά τις συγκεκριμένες βαθμίδες της εκπαίδευσης, θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα με την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας - εάν και πάλι τα δεδομένα το επιτρέψουν - την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο του εμβολιασμού, τα μηνύματα είναι θετικά, καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία. Χθες, έφτασαν τα πρώτα 6.000 εμβόλια από την Μoderna, ενώ και στην κοινή γνώμη το κλίμα γίνεται θετικότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας Marc, η πρόθεση εμβολιασμού των πολιτών βρίσκεται υψηλά και φτάνει το 70%. Σε αυτούς που δηλώνουν ότι προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, περιλαμβάνεται η συντριπτική πλειοψηφία των ηλικιωμένων.

Ενδιαφέρον εύρημα είναι, επίσης, ότι η πρόθεση εμβολιασμού αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου και μάλιστα έχει αυξηθεί κατά 20 μονάδες από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 53% αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού. Το ποσοστό της ικανοποίησης, όμως, υποχωρεί όσο διαρκεί η πανδημία και εμφανίζεται μειωμένο σε σχέση με τον Ιούλιο.

Τέλος , στην πρόθεση ψήφου, το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 18,6 ποσοστιαίες μονάδες, με το κυβερνόν κόμμα να συγκεντρώνει 38,6% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 3,8% και το ΜέΡΑ25 με 2%. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων παραμένει σχετικά σταθερή από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 μέχρι σήμερα.

Αν σου άρεσε κάνε