Με μακροχρόνιο πλάνο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021

Με μακροχρόνιο πλάνο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για το 2021

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:11 Δημιουργία 23/12/20, 08:06

Το πλάνο για το δανεισμό της Ελλάδας εντός του 2021 αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι αύριο, Πέμπτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της ΝΔ να σχεδιάζει να βγει στις διεθνείς αγορές με μακροχρόνιους κρατικούς τίτλους προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες δανειακές ανάγκες της χώρας μας για τους επόμενους μήνες.

Όπως μετέδωσε το naftemporiki.gr, χαρακτηριστική είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters ότι «θέλουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μια έκδοση ανά τρίμηνο, για τους επόμενους 15 μήνες».

Στα θετικά το γεγονός ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικό χρέος μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) και το 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ το Δεκέμβριο, το ποσό των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που μπορεί να αγοράσει η Κεντρική Τράπεζα αυξάνεται σε περίπου 37 με 38 δισ. ευρώ από 27 δισ. ευρώ που ήταν έως τώρα. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της Tράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα διατηρηθεί μέχρι το 2023.

Όσον αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας το 2021, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα καθώς θα ανέλθουν στα 11,5 δισ. ευρώ από 36,6 δισ. ευρώ φέτος. Πιο συγκεκριμένα :

· 1,86 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθούν στο ΔΝΤ , περιορίζοντας το χρέος της Ελλάδος προς το Ταμείο στα 3,4 δις. ευρώ

· 6,2 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια τα οποία όμως ανακυκλώνονται

· 2,07 δισ. ευρώ αφορούν σε διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου

· 503 εκατ. ευρώ ομόλογα

· 375 εκατ. ευρώ δάνεια προς την αναπτυξιακή τράπεζα

· 472,3 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδος

· 16 εκατ. ευρώ άλλα δάνεια

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, στα 10ετή ομόλογα έχει μειωθεί στο 0,6% από περίπου 2,5% που ήταν στην αρχή της πανδημίας, λίγο πριν ανακοινωθούν οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα της τράπεζας.

Αν σου άρεσε κάνε