Αύξηση 3% του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου νέων δανείων τον Ιούλιο

Αύξηση 3% του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου νέων δανείων τον Ιούλιο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:56 Δημιουργία 02/09/20, 13:46

Αύξηση του 3% σημειώθηκε στο μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, εν αντιθέσει με το αντίστοιχο των νέων καταθέσεων, ενώ το επιτόκιο υφιστάμενων δανείων παρέμεινε αμετάβλητο. Αύξηση κατά 3,97 εκατοστιαίες μονάδες σημειώθηκε και στο περιθώριο επιτοκίου.

Νέες Καταθέσεις

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,05%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,08%. Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε, επίσης, σχεδόν αμετάβλητο στο 0,25%.

Νέα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,08%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 14,36%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης στο 10,75%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 6 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,53%. Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,53%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε επίσης κατά 4 μονάδες βάσης στο 6,74%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,95%, τον Ιούλιο του 2020, και το ποσό των νέων δανείων αυξήθηκε σε 2.773 εκατ. ευρώ έναντι 1.347 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι η αύξηση του μέσου επιτοκίου δεν οφείλεται στην αύξηση των επιτοκίων των επιμέρους κατηγοριών δανείων, αλλά στη σημαντική αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των χαμηλού ύψους δανείων που έχουν σχετικά υψηλότερα επιτόκια. Ειδικότερα, τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε στο 3,59% από 3,44% τον προηγούμενο μήνα, και το αντίστοιχο ποσό των δανείων αυξήθηκε σε 1.140 εκατ. ευρώ από 320 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,31%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 17 μονάδες βάσης στο 3,22%, και για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ επίσης μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,65%.

Επιτόκια σε υφιστάμενα δάνεια και καταθέσεις

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε, τον Ιούλιο του 2020, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων μειώθηκε. Το περιθώριο επιτοκίου επίσης μειώθηκε στις 3,69 εκατοστιαίες μονάδες.

Υφιστάμενες Καταθέσεις

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,12%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά μειώθηκε στο 0,28% από 0,31% τον προηγούμενο μήνα. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε στο 0,24% έναντι 0,28% τον προηγούμενο μήνα.

Υφιστάμενα Δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,81%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,01%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης στο 6,43%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε στο 3,31% από 3,34% τον προηγούμενο μήνα. Το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης στο 4,27%.

Αν σου άρεσε κάνε