Μπήκες σε καραντίνα; Θα δουλέψεις υπερωρίες

Μπήκες σε καραντίνα; Θα δουλέψεις υπερωρίες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 01/09/20, 14:36

Τη θεσμοθέτηση των υπερωριών για τους εργαζομένους που αναγκάστηκαν να μπουν σε καραντίνα ως πρόληψη για τον κορονοϊύ προτού επιστρέψουν στις εργασίες του φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση, στο νέο πακέτο οικονομικών μέτρων απέναντι στην κρίση του Covid-19.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει πως ο εργαζόμενος που μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να προστατευτεί ο ίδιος και οι συνάδελφοί του από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο λόγω του κορονοϊού, θα λαμβάνει κανονικά τον μισθό του και θα καλύπτονται οι εισφορές του από τον εργοδότη, αλλά όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η αναπλήρωση θα γίνεται σε χρονικό εύρος 4μήνου και έως τα τέλη του 2020, με επιπλέον απασχόληση έως και 3 ώρες ημερησίως, πέραν του ημερήσιου ωραρίου του μισθωτού, χωρίς αμοιβή υπερεργασίας ή υπερωρίας και μέχρι να αναπληρωθεί ο χρόνος της καραντίνας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται οι σχετικές προστατευτικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας για τα χρονικά όρια εργασίας.

Το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας λόγω κορονοϊού και αφορά κατά κύριο λόγο εργαζόμενους που δεν νοσούν οι ίδιοι, αλλά πρέπει να μπουν σε καραντίνα στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικού ελέγχου για τον περιορισμό της διάδοσης του Covid19, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες και συστάσεις του ΕΟΔΥ.

Το νέο πλαίσιο προβλέπει κατ’ αρχήν την εφαρμογή τηλεργασίας. Εναλλακτικά και μόνο εάν δεν είναι εφικτή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπληρώσουν το διάστημα της απουσίας λόγω της προληπτικής καραντίνας, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Αν σου άρεσε κάνε