Μήνυμα των εφοπλιστών στην κυβέρνηση για την αντικατάσταση πληρωμάτων

Μήνυμα των εφοπλιστών στην κυβέρνηση για την αντικατάσταση πληρωμάτων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 13/07/20, 14:41

Την άμεση ανάγκη για εξομάλυνση των διαδικασιών επαναπατρισμού κι αντικατάστασης των πληρωμάτων που έχουν μπλοκαριστεί σε διάφορα σημεία του πλανήτη εξαιτίας των περιορισμών λόγω κορονοϊού υπογραμμίζει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ).

Όπως σημειώνει, με την πανδημία να συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη, ζωτικής σημασίας γεγονός παραμένει η ανάγκη για αδιάλειπτη λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας, η οποία εξυπηρετεί το 80% των αναγκών του παγκόσμιου εμπορίου.

Προκειμένου, όμως, η ναυτιλία να εκπληρώνει τον ρόλο της, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να είναι σε θέση να επανδρώνουν με ασφάλεια κι αποτελεσματικότητα τα πλοία τους και να πραγματοποιούν τις απαραίτητες αλλαγές πληρωμάτων. Ωστόσο, μέχρι τώρα και παρά τις παρεμβάσεις των φορέων της διεθνούς ναυτιλίας και πολλών ναυτιλιακών χωρών, μεταξύ των οποίων και της ελληνικής κυβέρνησης, οι ποικίλοι ισχύοντες περιορισμοί των μετακινήσεων ανά τον κόσμο εμποδίζουν τις αλλαγές των πληρωμάτων.

Η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δηλώνει πως από την πρώτη στιγμή ανέδειξε την αναγκαιότητα οι έχοντες αρμοδιότητα διεθνώς να διευκολύνουν την απρόσκοπτη διακίνηση των ναυτικών ανά τον κόσμο, με γνώμονα πάντοτε την ασφάλεια και την υγεία τους, και ζήτησε να χαρακτηριστούν οι ναυτικοί «ουσιώδεις εργαζόμενοι», προκειμένου να εξασφαλιστεί η ελεύθερη μετακίνησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζει την πρόσφατη κοινή διακήρυξη 13 χωρών, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας, με την οποία αναγνωρίζεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο η αναγκαιότητα ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος εναλλαγής των πληρωμάτων.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης, δήλωσε: «Εκπροσωπώντας την ελληνική ναυτιλιακή οικογένεια, που αποτελεί το 20% της διεθνούς ναυτιλίας, νιώθω την υποχρέωση για μία ακόμη φορά να απευθυνθώ στις αρμόδιες αρχές όλων των χωρών που φέρουν αποκλειστικά την ευθύνη και να ζητήσω να διευκολύνουν, με την υιοθέτηση ρεαλιστικών και πρακτικών διαδικασιών, τις ναυτιλιακές εταιρείες να πραγματοποιούν απρόσκοπτα τις απαραίτητες αλλαγές πληρωμάτων. Οι ναυτικοί μας, η ψυχή των πλοίων μας, όλη αυτή τη δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο στάθηκαν σαν αληθινοί ήρωες της θάλασσας, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Τώρα είναι η ώρα των κυβερνήσεων να παρέμβουν, για να γυρίσουν οι ναυτικοί ασφαλείς στα σπίτια τους και άλλοι συνάδελφοί τους να αναλάβουν να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους».

Αν σου άρεσε κάνε