Από την Τετάρτη η ολική επανεκκίνηση του τουρισμού

Από την Τετάρτη η ολική επανεκκίνηση του τουρισμού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:16 Δημιουργία 28/06/20, 09:40

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ολική επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αναμένεται για την 1η Ιουλίου, με την επανέναρξη όλων των πτήσεων εξωτερικού (σ.σ. θα εξαιρούνται εννέα χώρες).

Από την προσεχή Τετάρτη, επομένως, οι τουρίστες θα καταφθάνουν στην Ελλάδα χωρίς τη διενέργεια υποχρεωτικού τεστ, καθώς οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και σε καραντίνα θα τίθενται μόνο όσοι αποδεικνύονται θετικοί στην Covid-19.

Παράλληλα, σε πλήρη λειτουργία τίθενται και τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, τα οποία θα ανεβάσουν «ρολά» την 1η Ιουλίου, υποδεχόμενα τους πρώτους ταξιδιώτες.

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις του τουριστικού κλάδου, παρ’ όλα αυτά, δεν είναι και οι πλέον αισιόδοξες, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 30% της περσινής σεζόν.

Άλλωστε, αρκετά ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά, ελλείψει κρατήσεων και πελατών, ενώ το κύμα ακυρώσεων ανά την Ελλάδα εξακολουθεί να προβληματίζει τους ξενοδόχους.

«Το ότι θα έρθει ο κόσμος από το εξωτερικό δεν σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία θα σωθούν. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη και τίποτα δεν είναι συγκρίσιμο με καμία χρονιά του παρελθόντος» τονίζει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, οι πληρότητες στα εν λειτουργία καταλύματα ήταν μονοψήφιες, ενώ σύμφωνα με τον ΞΕΕ, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 30% κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, όταν και αναμένεται η κορύφωση των τουριστικών εισροών.

Ο ελληνικός τουρισμός, πάντως, εναποθέτει τις ελπίδες του στην αγορά των last-minute κρατήσεων, δηλαδή στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ευελπιστώντας ότι θα «βγει» νικητής έναντι των ανταγωνιστών, προσελκύοντας όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες.

Μπλόκο σε ΗΠΑ, Βρετανία

Κομβικής σημασίας για την εξέλιξη της φετινής σεζόν, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΞΕΕ, Γιάννη Οικονόμου, είναι η άρση των μέτρων για τους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, δύο από τους βασικούς «αιμοδότες» του ελληνικού τουρισμού.

Αμφότερες συγκαταλέγονται στις εννέα χώρες, για τις οποίες θα παραμείνει το «απαγορευτικό» και μετά την 1η Ιουλίου, λόγω της δυσμενούς επιδημιολογικής κατάστασης. Οι υπόλοιπες επτά είναι οι εξής: Βόρεια Μακεδονία, Σουηδία, Ρωσία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία και Κατάρ.

Πώς θα γίνεται η άφιξη των τουριστών

Όσοι έρχονται στην Ελλάδα, θα συμπληρώνουν μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα (Passenger load factor), καθώς και τα στοιχεία επαφής τους.

Από τον ΕΟΔΥ θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά τεστ και όσοι βγαίνουν θετικοί στον κοροναϊό, θα διαμένουν για 14 μέρες στα ξενοδοχεία καραντίνας, τα οποία θα λειτουργούν στις πρωτεύουσες των νομών.

Για όλα τα αεροδρόμια της χώρας, τα οποία ανοίγουν την 1η Ιουλίου, την ευθύνη θα έχει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Πέραν των ξενοδοχείων καραντίνας που έχουν οριστεί, το κάθε τουριστικό κατάλυμα είναι υποχρεωμένο να διαθέτει και δωμάτια καραντίνας, προκειμένου να υπάρχει άμεση απομόνωση τυχόν κρούσματος.

Αν σου άρεσε κάνε