Νέα εποχή στη δημόσια διοίκηση με ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων

Νέα εποχή στη δημόσια διοίκηση με ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:44 Δημιουργία 10/06/20, 12:42

Νέα εποχή για τη δημόσια διοίκηση σηματοδοτεί η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων, με την οποία μπαίνει τέλος στην πολυετή ταλαιπωρία των πολιτών, καθώς πλέον ένα κλικ θα είναι αρκετό για την έκδοση τριών πιστοποιητικών.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Τετάρτη οι ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων, η οποία δτα καταλυτικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Η ψηφιοποίηση δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις, ανά δέκα ημέρες, και θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ιθαγένειας και οικογενειακής κατάστασης, καλύπτοντας πλήρως τις περιορισμένες υπηρεσίες που παρέχει σήμερα ο «Ερμής». Στη δεύτερη φάση θα ενταχθεί στο gov.gr η έκδοση ληξιαρχικών πράξεων γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης. Στην τρίτη φάση θα ενσωματωθούν στην e-πύλη το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών και η ληξιαρχική πράξη θανάτου.

Η απόφαση για μεταφορά δημοτολογικών και ληξιαρχικών πράξεων στο gov.gr σηματοδοτεί, από σήμερα, τη δημιουργία της ηλεκτρονικής θυρίδας του πολίτη, όπου θα αποθηκεύονται τα ψηφιακά πιστοποιητικά κάθε αιτούντα. Δρομολογείται δε η ψηφιοποίηση και άλλων εγγράφων, όπως οι άδειες γάμου (θρησκευτικού και πολιτικού) και βάπτισης, σε συνεργασία με τις Μητροπόλεις. Το gov.gr ήδη προσφέρει περισσότερες από 530 υπηρεσίες, ανάμεσά τους τη δυνατότητα έκδοσης υπεύθυνων δηλώσεων και εξουσιοδοτήσεων.

Αν σου άρεσε κάνε