Σταθερά τον Απρίλιο τα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων στην Ελλάδα

Σταθερά τον Απρίλιο τα επιτόκια νέων καταθέσεων και δανείων στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 05/06/20, 14:57

Σχεδόν αμετάβλητα παρέμειναν τον Απρίλιο του 2020, τα μέσα σταθμισμένα επιτόκια του συνόλου των νέων καταθέσεων και δανείων, ενώ το περιθώριο επιτοκίου παρέμεινε αμετάβλητο στις 3,92 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Νέες καταθέσεις

Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,13%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρήσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,11%. Σχεδόν αμετάβλητο στο 0,28% παραμένει και το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά.

Νέα δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,05%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 14,62%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 29 μονάδες βάσης στο 10,96%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 33 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,32%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,56%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,84%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 54 μονάδες βάσης στο 3,45%, τον Απρίλιο του 2020, ενώ το ποσό των νέων δανείων μειώθηκε σε 599 εκατ. ευρώ έναντι 1.431 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αυξήθηκε κατά 36 μονάδες βάσης στο 3,80%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 262 εκατ. ευρώ από 504 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά τη διάρθρωση των επιτοκίων ως προς το ύψος του δανείου σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης στο 4,59%, για δάνεια από 250.001 μέχρι 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 21 μονάδες βάσης στο 3,60%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ αυξήθηκε κατά 56 μονάδες βάσης στο 3,37%.

Επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα καταθέσεων και δανείων σε ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα του συνόλου των καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο τον Απρίλιο, όπως και το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων. Το περιθώριο επιτοκίου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 3,73 εκατοστιαίες μονάδες.

Υφιστάμενες καταθέσεις

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων (συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων μίας ημέρας) παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,15%.

Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 2 έτη από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,34%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των καταθέσεων από επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,33%.

Υφιστάμενα δάνεια

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των υφιστάμενων δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,88%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 2,03%. Το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 6,21%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,38%. Το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 4,23%.

Αν σου άρεσε κάνε