Πολιτικές απαντήσεις για χρηματοοικονομική σταθερότητα ζητεί η ΕΚΤ

Πολιτικές απαντήσεις για χρηματοοικονομική σταθερότητα ζητεί η ΕΚΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:02 Δημιουργία 27/05/20, 07:59

Πολιτικές απαντήσεις για τη διατήρηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη ζητεί η ΕΚΤ, ενόψει των τελικών αποφάσεων που καλείται να λάβει η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην έκθεσή της για τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωπεριφέρεια, κρούει τον κώδωνα για τη μεσοπρόθεσμη πρόκληση στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η πρωτοφανής αυτή υγειονομική κρίση ενίσχυσε σημαντικά τις υφιστάμενες αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού τομέα, των εταιρειών και των εθνικών κυβερνήσεων.

Μάλιστα, η ΕΚΤ χτυπά καμπανάκι και για τον ευάλωτο τραπεζικό κλάδο, τονίζοντας ότι και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν καλύτερη κεφαλαιοποίηση, εντούτοις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες και περαιτέρω πίεση στην κερδοφορία.

Παράλληλα, η Τράπεζα εκτιμά ότι τα ελλείμματα των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης θα αυξηθούν κατά μέσο όρο στο 8% του ΑΕΠ, αρκετά πάνω από τα επίπεδα του 2008.

Το κρατικό χρέος στην Ευρωζώνη αναμένεται να ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ από το 86% που βρίσκεται σήμερα.

Στην Ελλάδα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να αγγίξει το 200% του ΑΕΠ και στην Ιταλία το 160%, ενώ θα ανέλθει στο 130% στην Πορτογαλία και λίγο κάτω από το 120% στη Γαλλία και την Ισπανία.

Αν σου άρεσε κάνε