Eurogroup: Στο πρόγραμμα SURE οι προβολείς της Ελλάδας

Eurogroup: Στο πρόγραμμα SURE οι προβολείς της Ελλάδας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:53 Δημιουργία 15/05/20, 08:47

Να «κλείσουν» δύο εκκρεμή και βαρύνουσας σημασίας ζητήματα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού θα επιχειρήσουν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ στη σημερινή, νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Το πρώτο αφορά το ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE και το δεύτερο το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επί τάπητος αναμένεται να πέσει και το υπό συζήτηση Ταμείο Ανάκαμψης, εν αναμονή μάλιστα και της παρουσίασης της πρότασης της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες.

Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, το διοικητικό συμβούλιο του ESM, το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης, θα επικυρώσει το πρόγραμμα του Μηχανισμού με παροχή ρευστότητας μέσω της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.

Για τη χώρα μας η προσοχή στρέφεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να λάβει ποσό μεγαλύτερο του 1,4 δισ. ευρώ που μπορεί να πάρει.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καλύψει μέρος του μισθολογικού κόστους για ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ιδιαίτερα σε κλάδους, όπως ο τουρισμός και η εστίαση αλλά κι άλλους κλάδους της βιομηχανίας.

Το ζητούμενο είναι πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες,προκειμένου το πρόγραμμα να καταστεί λειτουργικό. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι αυτό θα είναι εφικτό από τον Ιούνιο.

Έως τότε, όπως έχει δηλώσει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα μέτρα που θα αποφασιστούν για τον επόμενο μήνα θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους.

Πάντως, ο πήχης προσδοκιών για την επίτευξη συμφωνίας γύρω από το πρόγραμμα SURE τοποθετείται ψηλά για τη συνεδρίαση του ECOFIN στις 19 Μαίου.

Αν σου άρεσε κάνε