Σταϊκούρας: Μικρότερη από τις προβλέψεις της Κομισιόν η ύφεση στην Ελλάδα

Σταϊκούρας: Μικρότερη από τις προβλέψεις της Κομισιόν η ύφεση στην Ελλάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:42 Δημιουργία 10/05/20, 17:40

Την αισιοδοξία του για το ότι η ύφεση του ελληνικού ΑΕΠ μέσα στο 2020 θα είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις προβλέψεις της Κομισιόν (9,7%) και πως θα κυμανθεί στο 7,9% σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στο cnn.gr.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να μειώσει τον αντίκτυπο της κρίσης του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία και να θέσει τις βάσεις για δυναμική ανακάμψει το 2021.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε πως η επίδραση της ύφεσης στο δημόσιο χρέος θα είναι παροδική και διαχειρίσιμη.

Για τα ταμειακά διαθέσιμα, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως μέχρι τα μέσα Ιουλίου η χώρα έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί στις δικές της δυνάμεις και έπειτα να αρχίσουν να εισρέουν κεφαλαία από το ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα στήριξης για τον τουρισμό και την εστίαση ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι κυβερνητικές επιλογές θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων προανήγγειλε πως η κυβέρνηση εξετάζει εναλλακτικά σενάρια και θα θεσπίσει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας επεσήμανε πως θα υπάρξει πρόγραμμα-«γέφυρα» υποστήριξης των δανειοληπτών.

Τέλος, για το «μαξιλάρι» ασφαλείας τόνισε πως δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει τον «ειδικό λογαριασμό αποθεματικού», ύψους 15,7 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε θετικό στοιχείο τη μικρότερη του αναμενόμενου υστέρηση στα έσοδα.

Αν σου άρεσε κάνε