«Γρίφος» η επόμενη μέρα για τον τουρισμό

«Γρίφος» η επόμενη μέρα για τον τουρισμό

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:25 Δημιουργία 23/04/20, 09:50

«Γρίφος» αποτελεί η επόμενη μέρα για τον τουρισμό, μες τις επιχειρήσεις του κλάδου να αναμένουν το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει σοβαρά τη συγκεκριμένη αγορά.

Οι ξενοδόχοι βρίσκονται σε απόγνωση, εκφράζοντας παράλληλα έντονο προβληματισμό για το φετινό καλοκαίρι, καθώς ερώτημα αποτελεί υπό ποιες συνθήκες θα κάνουμε διακοπές.

Χαρακτηριστικές της αγωνίας των εκπρόσωπων του κλάδου είναι οι δηλώσεις του προέδρου των ξενοδόχων της Κέρκυρας στο OPEN, Χαράλαμπου Βούλγαρη: «υπάρχουν αρκετές ακυρώσεις, ιδιαίτερα για τους μήνες του Μαΐου που, όπως φαίνεται, δεν θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και όσο περνά ο καιρός οι ακυρώσεις είναι και περισσότερες», τονίζει ο ίδιος.

«Πώς θα λειτουργήσουμε όταν θα έρθουν οι πρώτοι πελάτες στα ξενοδοχεία μας; Πώς θα είναι οι αποστάσεις αυτές; Πώς θα λειτουργήσουν οι πισίνες; Πώς θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια;», διερωτάται από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Την ίδια ώρα, μεγάλοι tour operator που μίλησαν στο OPEN, δήλωσαν πως το ενδιαφέρον τουριστών από όλο τον κόσμο παραμένει για την Ελλάδα. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και αρκετές κρατήσεις για Ιούλιο και Αύγουστο και λένε ότι ετοιμάζουν πακέτα εκπτώσεων για να δελεάσουν τους τουρίστες. «Οι κρατήσεις για την Ελλάδα πριν από την κρίση ήταν πολύ θετικές και παραμένουν ενεργές. Οι πωλήσεις ταξιδιών στην TUI για την καλοκαιρινή περίοδο συνεχίζονται σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος Επικοινωνίας TUI Group, Βαγγέλης Γεωργίου. Από την πλευρά του ο πρόεδρος ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρει: «Ηδη, η μείωση φαίνεται στο 50%».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, μέσα στον ερχόμενο μήνα η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για τον κλάδο, με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως:

-Θα γίνει άρση του απαιτούμενου προσωπικού, προκειμένου να ανοίξει μία εποχική ξενοδοχειακή μονάδα. Οι ξενοδόχοι δηλαδή θα μπορούν να προσλάβουν όσο προσωπικό θέλουν και να τους απασχολούν ακόμη και με εκ περιτροπής απασχόληση

-Θα επιδοτηθούν ξενοδοχοϋπάλληλοι που δεν θα προσληφθούν

-Θα γίνουν αναδιαρθρώσεις δανείων ξενοδοχείων

-Θα υπάρξει χρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης με χρηματοδότηση του Δημοσίου

-Η βασική εισήγηση είναι ο ΦΠΑ για τις διανυκτερεύσεις να μειωθεί από το 13% στο 6% 600€ στους επιστήμονες

Αν σου άρεσε κάνε