«Χάσμα» για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Χάσμα» για το Ταμείο Ανάκαμψης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:25 Δημιουργία 22/04/20, 13:21

Υπάρχει ένα «μεγάλο χάσμα» μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ως προς το αν θα πρέπει να δοθεί βοήθεια υπό τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων, δήλωσε στο Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Οι ηγέτες της ΕΕ συνεδριάζουν την Πέμπτη μέσω βιντεοδιάσκεψης όπου αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το πώς θα ξεκινήσει η ανάπτυξη μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Αναμένεται να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία για τη χρήση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, ωστόσο υπάρχουν πολλές αμφιλεγόμενες λεπτομέρειες που πρέπει να αποσαφηνιστούν, κάτι που σημαίνει πως δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία.

«Για κάποια κράτη μέλη είναι σημαντικό να έχουν επιχορηγήσεις ή επιδοτήσεις, ενώ για άλλα θα πρέπει να δοθούν μόνο δάνεια. Υπάρχει μεγάλο χάσμα και πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία», είπε ο αξιωματούχος που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Όπως επεσήμανε, τα κράτη μέλη διαφωνούν τόσο ως προς το αναγκαίο μέγεθος του ταμείου ανάκαμψης όσο και ως προς το πώς θα δαπανηθούν τα χρήματα του ταμείου. Τόσο ο Βορράς όσο και ο Νότος πρέπει να καθησυχαστούν στις συζητήσεις για την ανάκαμψη, κάτι που θα χρειαστεί χρόνο.

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως τα κράτη μέλη εξακολουθούν να διαφωνούν επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της οποίας η Κομισιόν θα αντλήσει χρέος με εγγυήσεις από τον κοινό προϋπολογισμό ώστε να επανεκκινήσει η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Οι βόρειες χώρες ανησυχούν πως μια αμοιβαιοποίηση του χρέους θα «μολύνει» τις χρηματοοικονομικές θέσεις τους μελλοντικά λόγω των αποφάσεων των νότιων χωρών. Υπάρχει «παρανόηση» πως ο Νότος θέλει να εκμεταλλευτεί την κρίση του κορονοϊού για να επιβαρύνει τον Βορρά με παλιά χρέη.

«Το ερώτημα είναι ποια εργαλεία θα χρησιμοποιήσουμε για την αλληλεγγύη –ευρωομόλογα ή κάτι άλλο», ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες αλλά όχι τελική απόφαση θα μπορούσαν να υπάρξουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Αν σου άρεσε κάνε