Έρχονται μέτρα για επιπλέον κλάδους - Τον Μάιο νέο πακέτο

Έρχονται μέτρα για επιπλέον κλάδους - Τον Μάιο νέο πακέτο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:18 Δημιουργία 14/04/20, 13:40

Επέκταση των μέτρων στήριξης και σε άλλους κλάδους, καθώς και επανάληψη της εφαρμογής της δέσμης τον Μάιο, προανήγγειλε ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στα "Παραπολιτικά FM".

Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της άρσης του lockdown κάποιων κλάδων.

Ο υπουργός επεσήμανε πως δεν υπάρχει εκροή καταθέσεων, αλλά υπογράμμισε πως θα αυξηθούν τα κόκκινα δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, δε, έκανε διαχωρισμό των όσων έχουν δεχτεί πλήγμα και των κακοπληρωτών, σημειώνοντας πως το κυνήγι στους δεύτερους θα συνεχιστεί, γιατί πρέπει να διατηρηθεί η κουλτούρα πληρωμών.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σταϊκούρας δεσμεύτηκε ότι το σχέδιο για μείωση των φόρων θα συνεχιστεί και μετά την κορονοϊό εποχή.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο ίδιος σημείωσε πως όπου είναι εφικτό θα προχωρήσουν, φέροντας ως παράδειγμα τα περιφερειακά λιμάνια.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση, αλλά η χώρα θα μπει σε βαθιά ύφεση. Δεν είμαι σε θέση να πω το μέγεθός της, όπως καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να το πράξει», δήλωσε ξεκάθαρα ο υπουργός, τοποθετώντας την ύφεση στο 5% με 10%, όπως ισχύει για όλα τα κράτη της ΕΕ.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι άγνωστη παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική για τη χώρα «είναι ο τουρισμός για αυτό και επιβαρύνεται σημαντικά η χώρα από άποψη ύφεσης». Όπως είπε, είναι άγνωστο το ποιος τουρισμός θα μπορέσει να έρθει από το εξωτερικό, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση στην Ελλάδα από τον επόμενο μήνα.

Περί ύφεσης

Για το «μέτωπο» της ύφεσης, πάντως, ο υπουργός τόνισε πως η βαθιά ύφεση φέτος δεν είναι συγκρίσιμη με αυτή που αντιμετώπισε η χώρα την προηγούμενη δεκαετία. Έκανε λόγο για «μία βαθιά ύφεση, η οποία πιθανώς θα φτάσει και στο βαθύτερο σημείο της ύφεσης της προηγούμενης δεκαετίας», αλλά η οποία θα αναστραφεί άμεσα και το 2021 «θα υπάρχει θετικό πρόσημο στην οικονομία και μάλιστα σημαντικό». Επιπλέον, διαφορές είναι πως αυτή τη φορά επιχειρείται να διατηρηθεί όσο το δυνατό το εισόδημα των πολιτών και πρόκειται για μία συστημική εξωγενή κρίση και όχι ενδογενή.

Τέλος, ο ΥΠΟΙΚ έκρουσε τον κίνδυνο για όλα τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα με κονδύλια της ΕΕ, γιατί και αυτά επηρεάζουν το "«διαρθρωτικό πρόβλημα, το χρέος» και «οι αγορές θα παρακολουθούν το χρέος την επόμενη μέρα».

Αν σου άρεσε κάνε