Σταϊκούρας: «Όχι» σε μνημόνια και πιστοληπτικές γραμμές λόγω κοροναϊού

Σταϊκούρας: «Όχι» σε μνημόνια και πιστοληπτικές γραμμές λόγω κοροναϊού

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:33 Δημιουργία 10/04/20, 10:23

Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής σε πιστοληπτικές γραμμές και μνημόνια με βάση το βασικό σενάριο για την πορεία της υγειονομικής κρίσης τόνισε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha και σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις του Eurogroup, ο ίδιος έκανε λόγο για μία θετική απόφαση, η οποία όμως θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες μελλοντικά πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, δεν έγινε εφικτή η αναφορά σε ευρωομόλογο, γιατί ήταν πολύ δύσκολο να προχωρήσει, αφού μία μεγάλη ομάδα κρατών δεν το ήθελε.

Πάντως, ο ΥΠΟΙΚ επεσήμανε την αναφορά σε καινοτόμα χρηματοδότηση που θα οδεύσει προς έγκριση σε Σύνοδο Κορυφής.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, οι αρχηγοί των κρατών – μελών θα κληθούν να διευκρινίσουν τους όρους λήψης του δανείου του ESM με τους ειδικούς όρους υγειονομικής κρίσης. Δηλαδή για το αν η χθεσινή συμφωνία και η αναφορά σε κάλυψη υγειονομικών δαπανών έχει να κάνει ή όχι μόνο με το σύστημα υγείας, αλλά και τι καλύπτεται ως έμμεσες δαπάνες (σ.σ. η απόφαση αναφέρει πως το δάνειο του ESM δίδεται για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση των άμεσων και έμμεσων δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης από την υγειονομική κρίση)..

Ο ΥΠΟΙΚ επίσης προανήγγειλε την επέκταση για τουλάχιστον το ίδιο χρονικό διάστημα (σ.σ. ισχύουν ήδη για 45 ημέρες) των μέτρων στήριξης, ενώ άφησε ένα "παράθυρο" για διεύρυνση του Δώρου Πάσχα και σε άλλους υπαλλήλους του δημοσίου που είναι στην πρώτη γραμμή.

Είπε επίσης πως έως το πρώτο 15νθήμερο του Μαϊου θα καταστεί εφικτή η καταβολή της επιστρεπτέας προκαταβολής μετά την παράταση των αιτήσεων. Δήλωσε δε πως έχουν φτάσει οι υποβολές ενδιαφέροντος τις 45.000. Για την επιστρεπτέα προκαταβολή δεν απέκλεισε επίσης τη δυνατότητα να επαναληφθεί η διαδικασία. "Αυτό το σχήμα μπορεί να επαναληφθεί" είπε.

Αν σου άρεσε κάνε