Σταϊκούρας: Μικρό καλάθι για το Eurogroup - Δεν αρκούν μέτρα των 500 δισ.

Σταϊκούρας: Μικρό καλάθι για το Eurogroup - Δεν αρκούν μέτρα των 500 δισ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 15:08 Δημιουργία 09/04/20, 14:59

Στην υιοθέτηση ενός πιο φιλόδοξου σχεδίου για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κοροναϊού «έδειξε» ο Χρήστος Σταϊκούρας λίγο πριν τη νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, για την οποία ο ίδιος κρατά μικρό καλάθι, επισημαίνοντας πως ένα πακέτο μέτρων ύψους 500 δισ. ευρώ δεν αρκεί.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το Βερολίνο στην επεισοδιακή τηλεδιάσκεψη της περασμένης Τρίτης σήκωσε «βέτο» στην επισήμανση της ΕΚΤ ότι απαιτείται δέσμη μέτρων 1,5 τρισ. ευρώ, προβλέποντας ύφεση 10% στην Ευρωζώνη από το σοκ της πανδημίας.

Μιλώντας στη Βουλή, ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε ότι οι εξελίξεις σε επίπεδο Eurogroup θα είναι θετικές, αλλά όχι ικανές να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού στην Ευρωζώνη.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως «δεν έχει υπάρξει συμφωνία για την αξιοποίηση πιστοληπτικών γραμμών για όλα τα κράτη. Η θέση της Ελλάδας είναι να υπάρξει συμφωνία και προϋποθέσεις που θα απαντούν στις ανάγκες της συγκυρίας και θα αντιμετωπίζουν το σοκ της οικονομίας».

Στη συνέχεια, ο κ. Σταίκούρας, είπε πως «ακόμα και με αυτές τις παρεμβάσεις ύψους άνω των 500 δισ. ευρώ, η άποψή μας είναι ότι οι ανάγκες θα είναι πολύ μεγαλύτερες. Συνεπώς, το συνολικό σχέδιο πρέπει να είναι πιο φιλόδοξο.

Πιστεύουμε και διεκδικούμε επιπρόσθετες πρωτοβουλίες για επιπλέον ενέσεις ρευστότητας στις εθνικές και ευρωπαϊκή οικονομία με έκδοση ευρωπαϊκού αξιόγραφου και άλλων εργαλείων, αξιοποίηση προϋπολογισμού και ενίσχυση επόμενου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Όλα αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την επόμενη ημέρα» συμπλήρωσε.

«Το προχθεσινό Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία για ένα φιλόδοξο σχέδιο. Ευελπιστώ ότι θα γίνει σήμερα με συνολικό συνεκτικό σχέδιο που θα εμφορείται από τις αξίες της αλληλεγγύης και παράλληλα δεν θα είναι κατώτερο των περιστάσεων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών

Αν σου άρεσε κάνε