Eurogroup: Το κορωνο-ομόλογο ξεσήκωσε «θύελλες»

Eurogroup: Το κορωνο-ομόλογο ξεσήκωσε «θύελλες»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:06 Δημιουργία 08/04/20, 11:53

Για διαφορές που μπλοκάρουν τη συμφωνία έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο ναυάγιο, που σημειώθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε ότι οι διαφορές αυτές θα καλυφθούν αύριο, Πέμπτη, όταν οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ θα πιάσουν ξανά το νήμα των διαπραγματεύσεων, αφότου οι ολονύχτιες συνομιλίες δεν απέδωσαν καρπούς.

«Η συνεδρίαση του Eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία, παρά το γεγονός ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος πάνω σε ένα πιο φιλόδοξο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και τη μετέπειτα ανάταξη της οικονομίας. Υπάρχουν ακόμα διαφορές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα καλυφθούν μέχρι αύριο», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

«Μετά από 16 ώρες διαπραγμάτευσης δεν είμαστε ακόμα σε συμφωνία», έγραψε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοινώνοντας ότι οι συζητήσεις μετατίθενται για αύριο, Πέμπτη.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο στόχος του αυριανού συμβουλίου «συνεχίζει να είναι» να δημιουργηθεί «ισχυρό ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας» για να αντιμετωπιστούν «οι συνέπειες» που θα έχει η πανδημία στην απασχόληση, για τις επιχειρήσεις και στα δημοσιονομικά των χωρών-μελών, και να καταρτιστεί σχέδιο για την «ανάκαμψη» της Ευρώπης.

Το παρασκήνιο της μαραθώνιας τηλεδιάσκεψης επικεντρώνεται σαφώς γύρω από το ζήτημα της έκδοσης κοινού ομολόγου, το οποίο ξεσήκωσε «θύελλες». Οι αλλαγές πλεύσης στο παρά... πέντε οδήγησαν σε αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, η Ισπανία, η οποία μέχρι την τελευταία στιγμή είχε συνταχθεί με την Ιταλία για την έκδοση κορωνο–ομολόγου, τελικά τάχθηκε με το μέρος της Γαλλίας, η οποία ζητεί τη δημιουργία ενός ad hoc ταμείου που θα χρηματοδοτεί τις δημόσιες δαπάνες που θα δικαιολογούνται σε κάθε περίπτωση από την κρίση του νέου ιού, χωρίς να μπορεί κάποιο κράτος- μέλος να λαμβάνει χρήματα από την ΕΕ, δίχως να δίνει κανέναν λογαριασμό, το οποίο θα μπορεί να φθάνει μέχρι και το 3% του ΑΕΠ της ΕΕ.

Αν και Γερμανία και Γαλλία προέκριναν έναν συμβιβασμό τον οποίον προσυπογράφει καταρχήν και η Ισπανία, οι διαφωνίες στο Eurogroup ανάμεσα στην Ιταλία και την Ολλανδία ήταν μεγάλες με τη Ρώμη να ζητεί τη ρητή αναφορά σε κοινό χρέος και τη Χάγη να ζητεί περισσότερες εγγυήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε