«Παράθυρο» ευκαιρίας για 120 δόσεις

«Παράθυρο» ευκαιρίας για 120 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:02 Δημιουργία 21/02/20, 08:15

Τελευταία ευκαιρία να ενταχθούν ή να επανανταχθούν έχουν έως τις 31 Μαρτίου χιλιάδες οφειλέτες σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, είτε είναι εργοδότες, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες.

Πρόκειται για σημαντικό «παράθυρο» ευκαιρίας, καθώς εν συνεχεία το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων.

Ήδη, δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση για την διαδικασία διαχωρισμού των οφειλών σε εισπράξημες, επισφαλείς και αυτές που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης.

Αναλυτικά, διάταξη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Πέμπτη από τη Βουλή, μειώνει την προθεσμία που έχουν, περίπου 50.000 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των έως 120 δόσεων και την έχασαν, να επανενταχθούν. Συγκεκριμένα, ενώ προηγούμενος νόμος όριζε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης στο ΚΕΑΟ έως το τέλος Μαΐου, η νέα διάταξη περιορίζει το διάστημα έως τις 31 Μαρτίου 2020. Παραμένει, βέβαια, ως προϋπόθεση, η υποχρέωση πληρωμής όλων των δόσεων που χάθηκαν, καθώς και των τρεχουσών υποχρεώσεων που δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση.

Αντίθετα, για τους οφειλέτες που έχουν ήδη υποβάλλει την πρώτη αίτηση ένταξης στη ρύθμιση, όμως δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί οι οφειλές τους ώστε να ρυθμιστεί το ποσό σε δόσεις, το χρονικό περιθώριο υποβολής παραμένει στις 31 Μαΐου 2020. Άλλωστε, σε αυτήν την περίπτωση η υπαιτιότητα για την καθυστέρηση οφείλεται στον ΕΦΚΑ και κατά κύριο λόγο στο πρώην ΕΤΑΑ, καθώς τα αρχεία του Ταμείου δεν είναι πλήρη ώστε να προσδιοριστούν με ακρίβεια και να αναρτηθούν οι παλαιές οφειλές μέχρι το 2017.

Αν σου άρεσε κάνε