Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα του 2019 - Αναλυτικά οι όροι

Ποιοι θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα του 2019 - Αναλυτικά οι όροι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:30 Δημιουργία 05/12/19, 18:32

Τα αναλυτικά κριτήρια και τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος για το 2019 ανακοίνωσε το απόγευμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως με το υπεροπλεόνασμα που δημιουργήθηκε το 2ο εξάμηνο 2019 θα χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα θα δοθούν 700 ευρώ ανά νοικοκυριό σε 250.000 νοικοκυριά ή 953.000 δικαιούχους.

Αναλυτικά το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί σε δικαιούχους που ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες:

1η κατηγορία: Πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ

2η κατηγορία: Οικογένεια με τον ένα γονέα μακροχρόνια άνεργο και ένα εξαρτώμενο μέλος και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ

3η κατηγορία: Οικογένεια και με τους δύο γόνεις γονείς βραχυχρόνια άνεργους και ένα εξαρτώμενο μέλος και το συνολικό ετήσιο εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ

4η κατηγορία: Οικογένειες με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο μέλος ΑΜΕΑ έως 24 ετών.

O υπουργός επεσήμανε πως τις τελευταίες ημέρες υπήρξε δημοσιονομικός χώρος για να καλυφθούν άλλα 50.000 άτομα. Και τόνισε πως καλύπτονται οικογένειες που ο ένας από τους δύο γονείς διανέμει νόμιμα και μόνιμα στη χώρα τα τελευταία δέκα έτη. Πρόκειται για φορολογικούς κατοίκους της Ελλάδας και των οποίων το άθροισμα τωνκαταθέσεωνόλων των μελών (σε Ελλάδα και εξωτερικό) δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Ο υπουργός σημείωσε πως από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη νέα κλίμακα φορολόγησης αναμένεται μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 23% για τις πιο ευπαθείς ομάδες, κατά 16% για τα μεσαία στρώματα και κατά 7%για όσους έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης επεσήμανε πως «μόλις δημιουργηθεί με ασφάλεια δημοσιονομικός χώρος θα μειώσουμε την εισφοράς αλληλεγγύης κατά προτεραιότητα με στόχο να την καταργήσουμε».

Όπως επεσήμανε η κυβέρνηση όχι μόνο δεν βρήκε δημοσιονομικό χώρο αρά βρήκε δημοσιονομικό κενό 396 εκατομμύρια. Για να προσθέσει πως δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος, λέγοντας πως «πετύχαμε το δεύτερο εξάμηνο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ μαζί με το μαξιλάρι ασφάλειας».

Αν σου άρεσε κάνε