Αιχμές Τσακαλώτου προς ΝΔ για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους

Αιχμές Τσακαλώτου προς ΝΔ για τη διαχείριση του δημοσίου χρέους

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δημιουργία 21/10/19, 20:52

Βολές κατά της κυβέρνησης της ΝΔ για τη στάση της στα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας άφησε τη Δευτέρα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ομιλία του τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα εκδήλωσης της εφημερίδας «Μακεδονία».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «μετά την είσοδο στο ευρώ, ήταν προφανές στους οικονομολόγους ότι γινόταν αποβιομηχανοποίηση της Ελλάδας και ότι άρχιζαν τα ελλείμματα. Πού ήταν τότε το thinking capacity της Ελλάδας, για να μην πάμε σε μια δεκαετία ελλειμμάτων στο ισοζύγιο πληρωμών; Πού ήταν τα fora; Γιατί αν δεχτούμε ότι δεν υπάρχει τίποτα στην ελεύθερη αγορά, που εξασϕαλίζει την ποσότητα και την ποιότητα των επενδύσεων και της ανάπτυξης, χρειαζόμαστε τώρα μια τέτοια thinking capacity, για να μην πάνε χαμένα τα 10-15 χρόνια, που έχουμε παράθυρο με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, ώστε να μην επιστρέψουμε στα παλιά».

Έκανε, δε, λόγο για διαφορετική προσέγγιση της ΝΔ πριν και μετά τις εθνικές εκλογές στα θέματα του χρέους και της οικονομίας. «Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το τελευταίο κομμάτι αναλύει τι έγινε για το χρέος. Λέει ότι έχουμε ένα buffer που μας βοηθάει να πάμε να βγούμε στις αγορές και, για 10-15 χρόνια, να έχουμε χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες από την Πορτογαλία και την Ισπανία. Λίγο διαφορετικό από αυτά που ακούγατε από τη ΝΔ προεκλογικά, ότι δεν έγινε τίποτα για το χρέος. Συμφωνούμε επιτέλους ότι, λόγω αυτού που έγινε το καλοκαίρι του 2018, η χώρα έχει μπροστά της 10 – 15 χρόνια με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες ώστε να τα εκμεταλλευτεί. Και η ερώτηση είναι τι κάνουμε για να μην πάει χαμένη η ευκαιρία για την ανάπτυξη», σημείωσε ο κ.Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος ευρύτερα στην κρίση που βιώνει η Ευρώπη, ο κ.Τσακαλώτος υποστήριξε πως υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην ποιότητα των επενδύσεων, αφού δεν εξασφαλίζεται ότι αυτές κομίζουν τις επιθυμητές θέσεις εργασίας και με τους ευκταίους μισθούς. «Ακόμα και στο Eurogroup που δεν είναι το πιο προοδευτικό φόρουμ συζητάγαμε γιατί οι μισθοί στην Ευρώπη δεν ακολουθούν τον ρυθμό αύξησης της παραγωγικότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Αν σου άρεσε κάνε