Στις αγορές η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα

Στις αγορές η Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:15 Δημιουργία 28/09/19, 10:13

Για την επόμενη εβδομάδα δρομολογείται η έξοδος της χώρας στις αγορές, με το ελληνικό Δημόσιο να στοχεύει στην άντληση 1-2 δισ. ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ΥΠΟΙΚ και του ΟΔΔΗΧ την περασμένη Πέμπτη, τη στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις προηγούμενες εκδόσεις η Ελλάδα έχει καλύψει τον στόχο των 7 δισ., που είχε ανακοινώσει ο ΟΔΔΗΧ για τη φετινή χρονιά.

Για το 2020 στα σχέδια είναι 3 εκδόσεις, με μία εξ αυτών να αφορά μακροπρόθεσμο τίτλο, δηλαδή 15ετές.

Η Ελλάδα θα επιχειρήσει να αντλήσει κεφάλαια με ομόλογο, που λήγει πέραν της ημερομηνίας 2032, όπου οριοθετούνται τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Θα είναι ένα μήνυμα ότι οι αγορές θεωρούν «βιώσιμο» το ελληνικό χρέος.

Η πορεία των τιμών και αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα διαμορφώνουν ένα σκηνικό άκρως θετικό για εκδόσεις, γιατί ουδέποτε η Ελλάδα δεν είχε την ευκαιρία να δανείζεται με τόσο χαμηλό κόστος.

Η πτώση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά 65% από τις αρχές του έτους με τη «βουτιά» της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 1,3% και του spread στις 195μ.β., το «σπάσιμο» του επιπέδου του 1% για το 5ετές ομόλογο και η πτώση της απόδοσης του 15ετούς κάτω από το 2% αποτελούν απόδειξη ότι η αγορά συμπεριφέρεται στους ελληνικούς τίτλους σαν να βρίσκονται στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις.

Από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα, η διαφορά της απόδοσης μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου έχει σημειώσει πτώση άνω του 45%, όταν η συνολική πτώση από την αρχή του 2019 είναι της τάξης του 50%.

Αν σου άρεσε κάνε