Έλεγχοι παντού και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές με 5ετή ορίζοντα

Έλεγχοι παντού και μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές με 5ετή ορίζοντα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:16 Δημιουργία 19/08/19, 14:11

Σαφάρι ελέγχων για την καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας» και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με ορίζοντα πενταετίας προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Η γραμμή που θα ακολουθήσουμε, είναι η εξής: Έλεγχοι παντού, εκτεταμένοι και αυστηροί. Όπου συλλαμβάνεται εργοδότης με καταχρηστική συμπεριφορά προς τον εργαζόμενο ή παραβιάζει το εργατικό δίκαιο, θα τιμωρείται αυστηρά», δήλωσε ο ίδιος.

«Το 2012-2014, ως υπουργός έφερα μία πολύ αυστηρή διάταξη. Το πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που δεν είναι δηλωμένος. Αυτό συνδυαστικά με τη μείωση των εισφορών έφεραν αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι «το βαρύ πρόστιμο λειτουργεί και υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των συνεπών επιχειρήσεων και έπιασε τόπο».

Ο υπουργός υπογράμμισε ακόμη πως από τη στιγμή που ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα, «η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να συνεχιστούν οι έλεγχοι».

«Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που δίνει αναφορά κατευθείαν σε εμένα και το στηρίζω, βρίσκεται παντού στην Ελλάδα. Έχω συναντηθεί με επιθεωρητές, που βρίσκονται παντού στη χώρα. Διαμέσου του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), από αύριο κλιμάκια όλων των ελεγκτών θα βρίσκονται παντού στην Ελλάδα, σε όλες τις τουριστικές και μη περιοχές, με πρώτη προτεραιότητα να ελεγχθούν επιχειρήσεις στις οποίες το ισοζύγιο που βγαίνει από το Π.Σ. "ΕΡΓΑΝΗ" δείχνει ότι οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις το μήνα Αύγουστο», ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «η μείωση των εισφορών δεν αποτελεί απλή προεκλογική τοποθέτηση, αλλά κεντρική πολιτική της κυβέρνησης».

«Μέσα από τη μείωση των εισφορών, συνδυαστικά με ένα πολύ καλό ελεγκτικό σώμα, που θα παρακολουθεί την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και με ένα αναπτυξιακό πολιτικό περιβάλλον, που έχει ήδη εμφανιστεί στη χώρα μας με την αλλαγή της κυβέρνησης, θα διαμορφώσουμε όλο το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα αυξηθούν οι προσλήψεις στη χώρα, θα μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, που βρίσκεται σήμερα στο 40,56%», τόνισε.

Όπως είπε, «μέσα από αυτήν τη μείωση, που θα γίνει σε βάθος πενταετίας και το ύψος της θα είναι πέντε μονάδες, θα διαμορφώσουμε ένα κλίμα και ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο θα γίνονται ευκολότερα προσλήψεις και θα είναι ελκυστικότερες, συνδυαστικά με τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η μείωση των εισφορών θα γίνει σταδιακά. «Κάθε χρόνο, θα υπάρχει ένα ποσοστό μείωσης στις ασφαλιστικές εισφορές του μη μισθολογικού κόστους, της μισθωτής εργασίας. Σε βάθος πενταετίας, θα είναι πέντε μονάδες. Πρόκειται για μεγάλη μείωση. Ήδη έχει μειωθεί έξι μονάδες το 2012-2014» εξήγησε, εκτιμώντας ότι η επόμενη μείωση των πέντε μονάδων θα διαμορφώσει ένα πολύ θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων στη χώρα.

Αν σου άρεσε κάνε