Μεταρρυθμίσεις με στόχο μικρότερα πλεονάσματα

Μεταρρυθμίσεις με στόχο μικρότερα πλεονάσματα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:06 Δημιουργία 15/07/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής με νέα φορολογική πολιτική και με στόχο μακροπρόθεσμο να μειωθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση την εβδομάδα που ξεκινά θα έχει επαφές με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα βρίσκονται στην Αθήνα για το συνέδριο του Economist ( Pέγκλινγκ, Kοστέλο, Tζιαμαρόλι και Nτόλμαν).

H υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης καθώς και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας απασχόλησαν τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκτενώς οι μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση και θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις το τριήμερο 20-22 Ιουλίου.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης γίνεται μια προσπάθεια καθησυχασμού των Ευρωπαίων ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων «θα διαφυλάξει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας για το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος, επίσης, για μεταρρυθμίσεις «αναπτυξιακού χαρακτήρα» που θα ανακοινωθούν στις προγραμματικές δηλώσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι στόχος είναι «η ισχυρή ανάπτυξη και η δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας». Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σταλεί τα πρώτα μηνύματα από τους Ευρωπαίους προς τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, σχετικά με τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Αρχικά, ο Κλάους Ρέγκλινγκ- μιλώντας τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup- είχε τονίσει ότι αυτός ο στόχος αποτελεί θεμέλιο λίθο του προγράμματος και είχε σημειώσει ότι δεν βλέπει πώς μπορεί να επιτευχθεί βιωσιμότητα του χρέους χωρίς αυτό.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής, η υλοποίηση φιλοεπενδυτικών επιλογών και η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αποτελούν βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης με στόχο την ισχυρή ανάπτυξη και τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας.

Η ΤτΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο διοικητής της ΤτΕ τονίζει ότι υπάρχουν περιθώρια

συμβιβαστικής λύσης κυβέρνησης - πιστωτών στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα προβλέπει μείωση του στόχου του 3,5% του ΑΕΠ έναντι επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα διεκδικήσει τη μείωση των υπερβολικών πρωτογενών πλεονασμάτων, που ζητούν οι εταίροι, αφότου ανακτηθεί η εμπιστοσύνη και η πίστη των αγορών για τη χώρα μέσω της υλοποίησης ενός ευρύτερου σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Οι διεθνείς οίκοι

Πάντως, οι διεθνείς οίκοι και οι αναλυτές εκτιμούν ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους δανειστές για μείωση στόχων πλεονασμάτων.

Αυτό εκτιμά η Citigroup, τονίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να έχει μια εποικοδομητική σχέση με τους πιστωτές και μπορεί πραγματικά να πείσει τους πιστωτές της Ελλάδας να μειώσουν τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% του ΑΕΠ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους πιστωτές για να υπάρξει μείωση του στόχου, κάτι που πιθανόν θα είναι εφικτό εάν μπορέσει να περάσει ταυτόχρονα ένα θαρραλέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύει την ανάπτυξη. ΄Ενα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει το χρέος, αντί να το αυξήσει, τονίζει η Citi, καθώς μια υψηλότερη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ είναι 1,8 φορές πιο αποτελεσματική στη μείωση του χρέους απ’ ότι ένα επιπλέον πρωτογενές πλεόνασμα 1 ποσοστιαίας μονάδας του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με την αμερικανική τράπεζα JP Morgan, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μια ευκαιρία να καταλήξει σε συμφωνία με τη νέα Κομισιόν, συμφωνία που θα οδηγήσει σε κάποια δημοσιονομική χαλάρωση από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, εφόσον αυτή επιτευχθεί υπό το πλαίσιο παράλληλης εφαρμογής αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Ακόμη, και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, σύμφωνα με έκθεση της εκτιμά ότι η νέα κυβέρνηση θα βρει ευήκοα ώτα στην ευρωζώνη σε ό,τι αφορά το σχέδιό της για τη δημοσιονομική πολιτική.

Και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch «βλέπει» μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών.

Το τελευταίο προϋποθέτει την πλήρη ανάληψη της «ιδιοκτησίας» του μεταρρυθμιστικού πλαισίου και του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Την πρόβλεψη ότι αν η Νέα Δημοκρατία κάνει μεταρρυθμίσεις, οι Ευρωπαίοι θα δείξουν ευελιξία στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα διατυπώνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του γραφείου της PIMCO στο Λονδίνο και επικεφαλής του τμήματος έρευνας για το χρέος των ευρωπαϊκών κρατών Νικόλα Μάι μιλώντας στο «Newmoney.gr».

Αν σου άρεσε κάνε